Navordering dga door misbruik partner pinpas bv

29 november 2016 | Door redactie

Als een partner van een dga onzakelijke uitgaven met een pinpas van een zakelijke rekening van de bv doet, kan de dga zelf een navorderingaanslag krijgen voor verkapte winstuitdeling. Dat heeft Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden geoordeeld.

Een dga had voor haar bv een bankrekening geopend en de pinpas hiervan aan haar partner gegeven. Met de pinpas en die bankrekening gaf de partner geld uit aan een vakantiehuis in Oostenrijk, online pokeren, luxe artikelen en andere zaken die geen verband  hielden met de bedrijfsvoering van de bv. Na een boekenonderzoek legde de inspecteur een forse navorderingsaanslag (tool) op aan de dga wegens uitdeling. De dga stapte hierop naar de rechter.

Bevoordeeld als aandeelhouder

De dga wilde dat er een streep zou worden gehaald door de navordering en de opgelegde boetes (tool). Ze voerde aan dat een deel van de uitgaven gezien konden worden als loon voor de werkzaamheden die de partner had verricht voor de bv. Bovendien stelde ze dat ze zelf geen weet had van de onzakelijke uitgaven met de zakelijke pinpas, waardoor ze dus in ieder geval niet bewust bevoordeeld was. De rechter ging hier echter niet in mee. Volgens de rechter had de dga niet aangetoond dat ze geen voordeel had gehad van de onzakelijke uitgaven (tool) of dat ze van niets wist. Ze was immers met haar partner getrouwd waardoor het voor de hand lag dat ze er zelf ook voordeel van had gehad. Om die reden had de inspecteur ook terecht een navordering aan haar opgelegd voor een verkapte winstuitdeling.
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 1 november 2016, ECLI (verkort): 8745