Staatssecretaris Wiebes van Financiën gaat in gesprek met België over het afschaffen van het pensioen in eigen beheer. De bewindsman wil duidelijkheid krijgen hoe onze zuiderburen omgaan met een dga die een inwoner is van België maar een pensioen-bv heeft in Nederland.
De Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige pensioenmaatregelen (tool) schaft het pensioen in eigen beheer voor dga’s af. In plaats daarvan moeten ondernemers het opgebouwde pensioenpotje omzetten naar een pensioenverplichting die het geld gelijkmatig in twintig jaar uitkeert. De andere mogelijkheid is om het pensioen af te kopen.
Als een dga die als inwoner van België wordt beschouwd, zijn Nederlandse pensioen-bv afkoopt, moet hij daar belasting over afdragen. Wiebes stelt dat dit belastinggeld Nederland toekomt, als land dat het pensioen heeft gefaciliteerd. België zal dan als woonland moeten voorkomen dat de dga een dubbele belastingheffing voor de kiezen krijgt, schrijft Wiebes in antwoorden (pdf) op vragen van Eerste Kamerleden. Omdat onduidelijk is hoe België hiermee omgaat, gaat de bewindsman overleggen met de Belgische autoriteiten om dat helder te krijgen.
In het geval dat de ‘Belgische’ dga het pensioen in eigen beheer (tools) gaat omzetten naar een pensioenverplichting, is er op dat moment geen sprake van inkomen in Nederland en volgt er dus ook geen belastingheffing, aldus Wiebes.
De invoering van de wet die de afschaffing van het dga-pensioen regelt, komt nu steeds dichterbij. Begin februari ging de Tweede Kamer al akkoord en voor 7 maart staat nu de stemming in de Eerste Kamer op de rol.
Het streven is nog steeds om de wet per 1 april te laten ingaan. Dan volgt er een coulancetermijn van drie maanden, waarin dga’s aan de slag kunnen met het omzetten of afkopen van hun pensioen in eigen beheer. Wel is er nog een uitzondering voor dga’s die vóór 20 september 2016 al een reserve op de balans hadden staan voor toekomstige pensioenkosten. Onder bepaalde voorwaarden mogen zij die kosten verrekenen met de winst. De voorwaarden heeft Wiebes beschreven in een conceptbesluit (pdf) dat hij ook naar de Eerste Kamer heeft gestuurd.