Pensioen in eigen beheer afkopen op één bij dga’s

11 april 2018 | Door redactie

Directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) hebben vorig jaar massaal gebruikgemaakt van de fiscaal aantrekkelijke afkoopregeling voor hun pensioen in eigen beheer. Staatssecretaris Snel van Financiën zag dan ook € 3,3 miljard aan loonheffingen in de schatkist belanden in plaats van de oorspronkelijk geraamde € 2,1 miljard.

Tot 1 juli 2017 konden dga’s pensioen in eigen beheer opbouwen, meestal in de vorm van een pensioen-bv. Het vorige kabinet schafte het pensioen in eigen beheer echter af (tool) en gaf daarvoor in de plaats drie opties (tool): de eerder opgebouwde pensioenrechten bevriezen, het pensioenpotje fiscaalvriendelijk afkopen of het pensioen omzetten in een oudedagsverplichting. Circa 43.000 dga’s hebben vooralsnog de keuze gemaakt om het pensioen in eigen beheer fiscaalvriendelijk af te kopen. Daarnaast hebben 27.500 dga’s hun pensioenpotje inmiddels om laten zetten in een oudedagsverplichting.

Steeds minder korting op afkopen pensioen in eigen beheer 

Dga's hebben nog tot eind 2019 de tijd om een keuze te maken, maar het is wel zo dat de belastingkorting die de Belastingdienst geeft op het afkopen van het pensioen in 2017 het hoogst was in 2017, namelijk 34,5%. Die korting is dit jaar nog 25% en in 2019 19,5%. Dit betekent waarschijnlijk dat in 2018 en 2019 minder dga’s een keuze maken voor het fiscaalvriendelijk afkopen van hun pensioen.