Pensioen in eigen beheer afschaffen

28 september 2015 | Door redactie

U kunt straks mogelijk geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft recent aangegeven in het overleg met de Vaste Kamercommissie voor Financiën dat hij de huidige regeling het liefst ziet verdwijnen.

Aantrekkelijk aan het afschaffen van het pensioen in eigen beheer is volgens de staatssecretaris dat u daardoor zonder pensioenverplichting vrijelijk over het geld in de bv kunt beschikken. Daarnaast blijft fiscaal aantrekkelijk sparen voor het pensioen buiten de eigen bv tot de mogelijkheden behoren. 

Geen belasting heffen over fiscale waarde

Een eventuele oplossing voor de huidige problematiek rond uw pensioen in eigen beheer, is volgens de staatssecretaris om bij beëindiging geen belasting te heffen over het verschil tussen de commerciële en de fiscale waarde van uw pensioenverplichting. In de praktijk moet u over de fiscale waarde inkomstenbelasting betalen, maar een oplossing zou zijn om daarvan 20% vrij te stellen. 

Voor de feestdagen concreter voorstel

Eerder had de staatssecretaris al twee alternatieven voor het pensioen in eigen beheer bekendgemaakt: de oudedagsbestemmingsreserve (OBR) en het oudedagssparen in eigen beheer. Recent heeft hij daar dus een derde variant aan toegevoegd, het afschaffen van de fiscale faciliteiten voor de oudedagsvoorziening in eigen beheer. Overigens gaf Wiebes aan dat hij nog voor de feestdagen een concreter voorstel zal presenteren aan de Kamer. Vervolgens zou de geleidelijke beëindiging van het pensioen in eigen beheer dan per 1 januari 2017 van start kunnen gaan.