Soms heffing Zorgverzekeringswet op afkoop dga-pensioen

6 juni 2017 | Door redactie

De Belastingdienst heeft meer tekst en uitleg gegeven over hoe het afkopen van pensioen in eigen beheer uitwerkt voor de Zorgverzekeringswet. Ook heeft de dienst nog eens beschreven wie nu precies die ‘partner’ is die moet meebeslissen over wat de directeur-grootaandeelhouder (dga) met zijn pensioenpotje aanvangt.

Opbouw van pensioen in eigen beheer is niet meer mogelijk vanwege de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen (tool). Dga’s moeten er nu voor 1 juli 2017 in elk geval voor zorgen dat de opbouw van hun pensioenpotje stopt. Als dat eenmaal is gebeurd, hebben de dga’s drie opties (tool) voor het pensioen in eigen beheer: bevriezen, fiscaal voordelig afkopen of omzetten in een oudedagsverplichting.

Uitleg over werkgeversheffing Zorgverzekeringswet

In de nieuwe vragen en antwoorden die het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (CAP) online heeft gezet, gaat het alleen over het afkopen van het pensioen in eigen beheer. Voor de behandeling van die afkoopsom in de Zorgverzekeringswet maakt het vooral verschil of de dga is verzekerd voor de werknemersverzekeringen of niet, zo bevestigt het CAP.
Stel dat een dga de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt en naast regulier loon ook de afkoopsom krijgt uitgekeerd. Als hij niet verzekerd is voor de werknemersverzekeringen, is de dga geen werkgeversheffing verschuldigd over de afkoopsom.
Is de dga wel verzekerd voor de werknemersverzekeringen, dan vallen het reguliere loon en de afkoopsom onder hetzelfde regime voor de Zorgverzekeringswet. De dga is dan ook over beide bedragen de werkgeversheffing verschuldigd.
Ook voor een dga die inkomens heeft uit twee verschillende bv’s en daarnaast de afkoopsom ontvangt maakt het verschil of hij verzekerd is voor de werknemersverzekeringen of niet.

Partner moet tekenen voor pensioen in eigen beheer

In een andere vraag en antwoord geeft het CAP nog meer tekst en uitleg over de partner die ook recht heeft op een deel van het pensioen in eigen beheer. Dat kan een echtgenoot, een geregistreerde partner of een ‘partner in de zin van de pensioenovereenkomst’ zijn. Als de dga een beslissing neemt over zijn pensioen in eigen beheer, moeten deze partners het formulier (pdf) ook ondertekenen. Dat geldt ook voor ex-partners.