UBO-register weer een stap dichterbij

20 mei 2015 | Door redactie

Het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met een nieuwe richtlijn die onder andere plannen voor een Europees centraal aandeelhoudersregister bevat. In dit openbare register zullen uw persoonsgegevens vermeld worden als u meer dan 25% van de aandelen van uw bv in bezit heeft.

Dit centraal aandeelhoudersregister, met daarin persoonsgegevens als uw naam, geboortedatum en nationaliteit, zal openbaar toegankelijk worden voor alle personen of organisaties met een zogenoemd legitiem belang. Dit kan bijvoorbeeld een onderzoeksjournalist zijn die de gegevens wil gebruiken voor onderzoek. Als de afzonderlijke EU-landen instemmen met de richtlijn, hebben ze twee jaar de tijd om het centraal aandeelhoudersregister in te richten.

Witwassen en belastingontduiking

Het aandeelhoudersregister maakt deel uit van de Anti Money Laundering Directive (AMLD4). Met deze richtlijn wil de Europese Unie maatregelen nemen om belastingontduiking, witwassen en het financieren van terrorisme tegen te gaan. U las hier al over in het nieuwsartikel ‘Aandeelhoudersregister voor familiebedrijven?’. Nederland had zelf ook plannen voor een aandeelhoudersregister dat niet openbaar toegankelijk zou zijn. Het is nog niet duidelijk of deze plannen nu definitief van tafel zijn om plaats te maken voor de Europese richtlijn.