Wiebes geeft dga-pensioen laatste strohalm

17 december 2015 | Door redactie

Staatssecretaris Wiebes van Financiën zou het pensioen in eigen beheer omwille van de vereenvoudiging het liefste afschaffen. Toch laat hij de mogelijkheid van het oudedagssparen in eigen beheer open op aandringen van werkgeversorganisaties. Hij hoopt dat in de eerste helft van 2016 de knoop doorgehakt is zodat hij met een wetsvoorstel kan komen.

In de langverwachte Kamerbrief over het pensioen in eigen beheer pleit de staatssecretaris voor het volledig uitfaseren van het dga-pensioen. Volgens de staatssecretaris levert dit een aanzienlijke vereenvoudiging op voor dga’s en hun bv’s, maar ook voor de Belastingdienst. Het al eerder geopperde oudedagssparen in eigen beheer (OSEB) is volgens de staatssecretaris nog steeds een optie, maar hij wijst erop dat het OSEB niet de gewenste vereenvoudiging met zich meebrengt. Met de brief lijkt hij de bal nu bij de Tweede Kamer neer te leggen, die voor aanvang van het krokusreces 2016 een keuze moet maken om een inwerkingtreding op 1 januari 2017 mogelijk te maken.

Fiscaal voordelig afkopen

Het uitfaseren van het pensioen in eigen beheer moet geholpen worden door een tijdelijke maatregel die het voor dga’s fiscaal voordelig maakt om het opgebouwde pensioen af te kopen. Hiervoor wordt dan als eerste stap het opgebouwde pensioen afgestempeld naar de fiscale waarde. Dit gebeurt fiscaal geruisloos, dus zonder loonheffing, revisierente en vennootschapsbelasting. Vervolgens kan het pensioen tegen die waarde worden afgekocht. Over 80% van de koopsom is dan loonheffingen verschuldigd zonder revisierente. Om dga’s aan te moedigen om gebruik te maken van deze mogelijkheid, wil de staatssecretaris de maatregel beperkt aanbieden, bijvoorbeeld voor de duur van één jaar. Hij hoopt dat het wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken, al op 1 januari 2017 in kan gaan.