Wiebes houdt vast aan deadline dga-pensioen

22 mei 2017 | Door redactie

Directeur-grootaandeelhouders (dga’s) hebben lang genoeg de tijd om te zorgen dat ze geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen. Dat stelt demissionair staatssecretaris Wiebes van Financiën, die dan ook niet van plan is om de deadline van 1 juli verder op te schuiven.

Veel dga’s hebben hun pensioenpotje op de balans van hun bv staan. Maar als gevolg van de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen (tool) is er een streep gezet door die mogelijkheid. Vóór 1 juli 2017 moeten dga’s dan ook regelen dat de opbouw van hun pensioen in eigen beheer stopt. Hier vindt u een tool met een stappenplan.

Dga heeft al ruime bedenktijd gehad

De VVD had Wiebes gevraagd of dga’s hier niet wat langer de tijd voor konden krijgen. Dat was mede ingegeven door een bericht van MKB Belangen, dat naar eigen zeggen groot onderzoek had gedaan onder dga’s. Daaruit zou blijken dat een derde van de ondervraagden niet op de hoogte was van de afschaffing.
Maar Wiebes is niet van plan om de deadline verder op te schuiven, schrijft hij in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer. De bewindsman wijst erop dat hij al in juli 2016 vrij gedetailleerd heeft geschetst wat hij van plan was met het pensioen in eigen beheer. Dga’s hebben dus al even de tijd gehad om na te denken over wat ze met hun pensioenpotje willen aanvangen, vindt Wiebes.

Pensioen in eigen beheer afkopen of omzetten

Bovendien hoeven de dga’s er vóór 1 juli alleen maar voor te zorgen dat de opbouw van hun pensioen in eigen beheer stopt. Voor de keuze wat zij verder met het pensioengeld willen doen (afkopen, omzetten in een reserve of bevriezen) is de termijn veel langer, benadrukt Wiebes.
Wat de onbekendheid betreft wijst Wiebes vooral naar de adviseurs, zoals accountants, fiscaal adviseurs of pensioenadviseurs. Van hen mag volgens Wiebes verwacht worden dat als de dga niet zelf belt, ze zélf de ondernemer op de hoogte stellen van de wijzigingen in het pensioen in eigen beheer.