Een directeur-grootaandeelhouder (dga) heeft een bijzondere positie voor de inkomstenbelasting. Naast box 1 en box 3 krijgt hij ook nadrukkelijk te maken met box 2, voor zijn inkomen uit aanmerkelijk belang. De wetgever heeft bovendien nog de regeling voor het ‘gebruikelijk loon’ opgetuigd. Maar de bv kan aan de dga als werknemer ook een auto van de zaak ter beschikking stellen, en er zijn belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen mogelijk. Of hij kan zichzelf ‘op zakelijke gronden’ een lening verstrekken. Deze toolbox bevat nuttige informatie en praktische tools rondom de inkomstenbelasting voor de dga.
De bijzondere regels rondom de IB voor directeur-grootaandeelhouders
Door de bijzondere fiscale positie van de directeur-grootaandeelhouder (dga) als werknemer van zijn eigen bv, en als aanmerkelijkbelanghouder, zijn er een hoop regels omtrent de inkomstenbelasting (IB) om rekening mee te houden. Dat brengt een hoger risico met zich mee om een fout maken in de aangifte, of om te veel belasting betalen. De informatie en tools in deze toolbox kunnen u helpen dit te voorkomen.
Verdiepingsartikel Directeur-grootaandeelhouder (dga) Publicatiedatum: 02-09-2020
U bent als dga ook werknemer van uw bv. In die hoedanigheid krijgt u in ieder geval te maken met de inkomstenbelasting. Daarnaast komt u door de aandelen in uw bv of uw inkomsten uit sparen en beleggen ook in de inkomstenbelasting terecht. Waar loopt u allemaal tegenaan?
Verdiepingsartikel Directeur-grootaandeelhouder (dga) Publicatiedatum: 16-02-2021
Naast dat u als dga werkgever bent is het ook vaak zo dat u werknemer bent van de bv. U heeft dus een dubbelrol. Doordat u twee petten op heeft spelen er bij de loonheffingen een aantal bijzonderheden voor u, zoals de gebruikelijkloonregeling, de doorbetaaldloonregeling en de eventuele premieplicht voor de werknemersverzekeringen.
Verdiepingsartikel Directeur-grootaandeelhouder (dga) Publicatiedatum: 08-09-2020
In principe zijn alle werknemers in Nederland verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Als dga bent u echter werknemer en werkgever tegelijk in uw bv. In veel gevallen bent u dan ook niet verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Maar misschien bent u wel een uitzondering en moet u het juist wel zijn. Met de Regeling aanwijzing dga in de hand moet u de juiste keuze kunnen maken.
Tool Arbeidsovereenkomst Publicatiedatum: 08-08-2019
Met behulp van deze tool kunt u heel eenvoudig een arbeidscontract voor een directeur-grootaandeelhouder opstellen.
Tool Directeur-grootaandeelhouder (dga) Publicatiedatum: 08-08-2019
Leg via deze managementovereenkomst vast welke werkzaamheden de directeur moet verrichten en waar goedkeuring voor nodig is.
Vraag & Antwoord Dividend Publicatiedatum: 24-01-2021
Mijn bv kan mij als dga dividend uitkeren of meer salaris geven. Wat is fiscaal gezien de voordeligste weg?
Nieuws Dividend Publicatiedatum: 09-12-2019
Het Nederlandse bedrijfsleven blijft gretig sparen. In vergelijking met het grootbedrijf keert het midden- en kleinbedrijf weinig winst uit, zo heeft De Nederlandsche Bank (DNB) uitgezocht. Als verklaring wijst de toezichthouder ook op directeuren-grootaandeelhouders (dga's), die nu geprikkeld worden om het geld in de bv te houden.
Verdiepingsartikel Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 27-05-2020
Stelt u als dga vermogensbestanddelen, zoals een pand of geld ter beschikking aan uw bv, dan komt de terbeschikkingstellingsregeling (tbs-regeling) om de hoek kijken. De huur en de rente, verminderd met de kosten en eventuele afschrijving, zijn dan bij u belast in box 1 van de IB als resultaat uit overige werkzaamheden. Hoe werkt de tbs-regeling ook alweer?
Tool Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 06-08-2019
Met deze tool krijgt u het bedrag dat u in de aangifte inkomstenbelasting kunt invullen bij belastbaar inkomen in box 1.
Infographic Financiering Publicatiedatum: 06-07-2020
Als dga lenen van de bv of juist áán de bv. Het kan allemaal, maar zulke leningen moeten wel ‘zakelijke’ voorwaarden hebben. Als het al te informeel wordt, komen de geldschieters in de knel met de Belastingdienst.
Verdiepingsartikel Financiering Publicatiedatum: 02-05-2019
Het leven van een dga gaat niet over rozen. U ploetert door, maar het resultaat is niet altijd terug te zien in uw persoonlijke banksaldo. Uw geld zit in de bv. Dat is nuttig als u moet investeren én fiscaal gunstig, maar soms hebt u het geld ook gewoon zelf nodig. Bijvoorbeeld om een huis te kopen, of voor een familielid. In zulke gevallen kan uw bv een lening verstrekken. Om onwelkome belastingaanslagen te voorkomen moet de lening ‘zakelijk’ zijn. Maar wat maakt een lening zakelijk?
Nieuws Aanmerkelijk belang (box 2) Publicatiedatum: 22-06-2020
Directeuren-grootaandeelhouders (dga's) krijgen na 2023 te maken met een heffing op 'excessieve' leningen bij hun eigen bv. Het definitieve wetsvoorstel voor die belasting is nu naar buiten gebracht. Verschil met het conceptwetsvoorstel is dat een dubbele belastingheffing nu wordt voorkomen.
Tool Financiering Publicatiedatum: 12-08-2019
Als er geld wordt uitgeleend door een bv aan een natuurlijk persoon, kan dit worden vastgelegd in deze kant-en-klare overeenkomst.
Tool Financiering Publicatiedatum: 08-08-2019
Als dga kunt u met uw bv een lening aangaan ter financiering van uw eigen woning. U kunt hiervoor de overeenkomst in deze tool gebruiken.
Infographic Gebruikelijk loon Publicatiedatum: 24-01-2021
De Belastingdienst gaat ervan uit dat de dga een 'gebruikelijk loon' krijgt. Maar welke route moet de dga nemen om bij dat salaris uit te komen?
Verdiepingsartikel Directeur-grootaandeelhouder (dga) Publicatiedatum: 25-01-2021
De gebruikelijkloonregeling bepaalt dat u een minimumbedrag aan loon in de loonheffingen moet betrekken voor aanmerkelijkbelanghouders van uw vennootschap of coöperatie waarin zij ook werken. Dit geldt ongeacht of zij dit loon ook daadwerkelijk ontvangen, wat ertoe kan leiden dat u het gehele gebruikelijk loon als fictief loon moet verwerken. Betaalt u wel loon uit maar minder dan het gebruikelijk loon, dan moet u het verschil - het fictieve loon - in de loonheffingen betrekken. Het kan lastig zijn om te bepalen hoe hoog het gebruikelijk loon precies is. Zorg dat u weet hoe deze regeling in de praktijk werkt!
Nieuws Gebruikelijk loon Publicatiedatum: 11-05-2020
Directeuren-grootaandeelhouders (dga's) die last hebben van de coronacrisis mogen in 2020 hun 'gebruikelijk loon' aanpassen aan hun gedaalde omzet. Het ministerie van Financiën heeft nu de formule gepubliceerd voor het berekenen van dit salaris. Dga’s mogen daarmee hun salaris aanpassen zonder eerst overleg te voeren met de inspecteur.
Nieuws Gebruikelijk loon Publicatiedatum: 09-01-2020
Een directeur-grootaandeelhouder (dga) die alleen een onkostenvergoeding ontvangt moet volgens de rechter toch rekening houden met de gebruikelijkloonregeling. Door het aanmerkelijk belang is er sprake van een dienstbetrekking.
Nieuws Gebruikelijk loon Publicatiedatum: 24-02-2020
Een directeur-grootaandeelhouder (dga) van een onderneming moet voor zijn werk in de loonaangifte een 'gebruikelijk loon' opnemen. Dat kan lager zijn dan het standaardbedrag van € 46.000, maar dan moet de dga daar wél een goed verhaal bij hebben. Simpelweg aandragen dat de omzet véél lager is, overtuigt het gerechtshof niet.
Vraag & Antwoord Directeur-grootaandeelhouder (dga) Publicatiedatum: 14-09-2020
Mogen wij onze directeur-grootaandeelhouder (dga) dezelfde vergoedingen onder de werkkostenregeling (WKR) bieden als een werknemer? Of gelden hier andere regels voor?
Vraag & Antwoord Eigen woning Publicatiedatum: 24-07-2019
Mogen wij de directeur-grootaandeelhouder (dga) van de bv een vergoeding geven voor een werkruimte thuis en wat zijn dan de fiscale gevolgen voor de dga en de onderneming?
Verdiepingsartikel Auto van de zaak Publicatiedatum: 07-08-2019
Een directeur-grootaandeelhouder (dga) kan een auto in privé kopen of via de eigen bv. Bij aanschaf van een nieuwe auto is aankoop via de bv vaak voordelig, maar heeft u te maken met een correctie omzetbelasting in verband met privégebruik. Omdat de dga werknemer is, gelden qua bijtelling in grote lijnen dezelfde regels bij privégebruik van de auto van de zaak. In dit verdiepingsartikel leest u over de hoofdregel, de regels bij de auto vanuit de beheer-bv en de bijtelling en het gebruikelijk loon. Tot slot komen een aantal bijzondere situaties aan bod, zoals het privégebruik van de auto door de partner en de situatie dat de dga meerdere auto’s heeft.
Vraag & Antwoord Auto van de zaak Publicatiedatum: 22-07-2019
Mijn auto, die op de zaak staat, is eind van dit jaar volledig afgeschreven. Het zou daarom gunstiger zijn de auto naar privé te halen. Gelden hier regels voor?
Vraag & Antwoord Fiets van de zaak Publicatiedatum: 10-06-2020
De regeling voor een fiets van de zaak is met ingang van 1 januari 2020 gewijzigd. Kan ik als dga ook in aanmerking komen voor een fiets van de zaak?
Vraag & Antwoord Aangifte BTW Publicatiedatum: 24-07-2019
Mijn holding belast voor mijn werkzaamheden een vergoeding door aan de werk-bv. Moet de holding BTW berekenen over deze managementfee?
Verdiepingsartikel Pensioen in eigen beheer Publicatiedatum: 01-07-2020
Heeft u een bucketlist? Zo’n lijstje kietelt de fantasie en helpt dromen waar te maken. Meestal kom je pas aan je bucketlist toe als je stopt met werken. Maar laat uw financiële situatie het tegen die tijd wel toe om pakweg met een gehuurde kampeerbus naar de Noordkaap te rijden of een ‘opknap-kasteel’ te kopen? De algemene vraag die zich opdringt is: hoe kan ik als directeur-grootaandeelhouder (dga) zorgen voor een financieel onbekommerde oude dag?
Tool Pensioen in eigen beheer Publicatiedatum: 06-01-2021
Hoe bouwt u pensioen op als dga? Bepaal met behulp van deze checklist wat voor u de beste optie of combinatie van opties is.
Vraag & Antwoord Pensioen in eigen beheer Publicatiedatum: 25-11-2020
Ik heb mijn pensioen in eigen beheer omgezet in een oudedagsverplichting. Die mag ik toch jaarlijks ophogen met een bepaald rentepercentage?