Naast dat u als dga werkgever bent is het ook vaak zo dat u werknemer bent van de bv. U heeft dus een dubbelrol. Doordat u twee petten op heeft spelen er bij de loonheffingen een aantal bijzonderheden voor u, zoals de gebruikelijkloonregeling, de doorbetaaldloonregeling en de eventuele premieplicht voor de werknemersverzekeringen.
Als dga bent u een geval apart voor de loonheffingen. U bent namelijk niet altijd verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen (infographic). Uw bv betaalt dan geen premies voor u. De loonbelasting/premie volksverzekeringen gelden wel voor u. Die moet uw bv dus op uw loon inhouden en afdragen.
Om aangemerkt te worden als werknemer moet er sprake zijn van:
Als één van de genoemde elementen ontbreekt, is er geen sprake van een echte dienstbetrekking. In de situatie dat u als dga werkzaamheden verricht voor uw bv waarin u 100% van de aandelen houdt en waarvoor u een vergoeding ontvangt, voldoet u aan de eerste twee voorwaarden.
Maar de derde voorwaarde is lastiger te beoordelen. U bent tenslotte feitelijk werkgever én werknemer. Daardoor kunt u vaak niet tegen uw wil ontslagen worden en is er dus geen sprake van ondergeschiktheid.
Om discussie hierover te voorkomen, heeft de belastingwetgever besloten dat de dga in fictieve dienstbetrekking is bij zijn bv. Het gevolg hiervan is dat u werknemer bent en u rekening moet houden met dezelfde regels als bij een reguliere werknemer. Daarnaast krijgt u nog te maken met een aantal specifieke regels.
Bent u een dga en heeft u geen andere werknemers in dienst dan geldt een vereenvoudigde procedure voor de aangifte loonheffingen. De regeling komt er kort gezegd op neer dat ondernemingen met alleen één of meer dga’s in dienstbetrekking, de mogelijkheid hebben om de aangifte loonheffingen ‘vooruit’ te doen. De aangifte is dan al mogelijk vóór het desbetreffende loontijdvak is begonnen.
De betalingen van de loonheffing over die tijdvakken kunt u ook alvast klaarzetten. De onderneming moet aan de volgende twee voorwaarden voldoen om deze procedure te mogen toepassen:
Voldoet u aan de voorwaarden, dan hoeft u bepaalde rubrieken in de aangifte loonheffingen ook niet in te vullen.
Als dga bent u dus in dienstbetrekking bij uw bv. Voor de vergoeding voor de werkzaamheden moet u gewoon rekening houden met de loonbelasting/premies volksverzekeringen. Voor de premies werknemersverzekeringen gelden afwijkende regels, waarover u ook meer kunt lezen in dit verdiepingsartikel.
Het uitgangspunt is dat u als bestuurder van uw bv verplicht verzekerd bent voor de werknemersverzekeringen, tenzij u statutair bestuurder bent en door de ‘Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder’ wordt aangemerkt als dga. In dat geval bent u juist niet verzekerd voor de premies werknemersverzekeringen. Dit is zo als:
Een ander onderdeel waarbij het bij de dga net even anders gaat, is de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW). De hoogte van de bijdrage is een percentage van het inkomen. Afhankelijk van de situatie komt deze bijdrage voor rekening van de werkgever of werknemer.
Doordat u behalve werknemer ook werkgever bent, kunt u uw eigen salaris bepalen
In de meeste gevallen betaalt de werkgever de werkgeversheffing ZVW. In 2024 is die bijdrage 6,57% van het loon. Er geldt wel het maximumbijdrageloon; dat is het bedrag waarboven werkgevers geen premies hoeven te betalen.
Het maximumbijdrageloon in 2024 is € 71.628. Over het loon boven dit bedrag betaalt u geen premie. De bijdrage draagt u af aan de Belastingdienst. Bent u als dga niet verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen, dan geldt voor u een eigen bijdrage ZVW (5,32% van het loon in 2024). Raadpleeg voor de actuele tarieven de pagina met Belastingtarieven van Rendement.
Doordat u – behalve werknemer – ook werkgever bent, kunt u uw eigen salaris bepalen. Die beloning kan bestaan uit een salaris of dividend.
Het kan voor u belastingtechnisch voordeliger zijn uzelf meer dividend uit te keren en een zo laag mogelijk salaris. Om dat te voorkomen heeft de wetgever de gebruikelijkloonregeling (toolbox) ingevoerd. Deze regeling houdt in dat u minimaal een bepaald loon moet ontvangen.
Loon dga kan fictief zijn
In 2024 is het standaardbedrag voor het gebruikelijk loon vastgesteld op € 56.000. Zie deze infographic voor meer informatie over het bepalen van de hoogte van het gebruikelijk loon van de dga. Betaalt u wel loon uit maar minder dan het gebruikelijk loon, dan moet u het verschil – het fictieve loon – in de loonheffingen betrekken.
De gebruikelijkloonregeling geldt niet alleen voor uzelf maar ook voor uw partner als die voor de bv werkt.
Verder geldt de gebruikelijkloonregeling ook voor bloed- en aanverwanten in de rechte lijn van u - zoals uw ouders en kinderen - die werken voor de bv, als zij tenminste aandelen of winstbewijzen van de vennootschap hebben. Hetzelfde geldt voor de partners van die bloed- en aanverwanten.
Als u voor meerdere ondernemingen werkzaamheden verricht, bijvoorbeeld als u naast de werk-bv ook nog een persoonlijke holding heeft, mag u onder voorwaarden de doorbetaaldloonregeling toepassen. Dit houdt in dat de doorbetaler (de onderneming die het loon doorbetaalt aan de hoofdwerkgever) geen loonheffingen hoeft in te houden.
Er is dan maar één onderneming die de loonbetalingen verricht en de loonheffingen inhoudt namens alle ondernemingen waar u voor werkt. De andere ondernemingen zijn de doorbetaler en betalen geen loon meer uit. De volgende voorwaarden gelden:
De hoofdwerkgever, de doorbetaler en de werknemer moeten samen een verzoek indienen bij de fiscus voor toepassing van de doorbetaaldloonregeling. Er geldt een uitzondering voor de werknemer die een aanmerkelijk belang heeft in de doorbetaler en de hoofdwerkgever. U kunt dan de regeling toepassen zonder de fiscus te informeren.
Meer informatie over de inkomstenbelasting voor dga's vindt u in de toolbox Zo werkt de belasting voor inkomsten en loon van de dga.