Financial vindt eigen organisatie niet datagedreven

1 mei 2023 | Door redactie

Slechts een kleine kwart van finance professionals omschrijft de eigen organisatie als datagedreven. Dat betekent dus dat veel organisaties kansen laten liggen op het gebied van datagedreven werken, terwijl dit de efficiëntie van bedrijfsprocessen aanzienlijk kan verhogen. Dit is te lezen in een recent onderzoek.

Hoewel 45% van financials aangeeft dat data de processen in hun organisatie ondersteunen, beschouwt maar 22% de eigen organisatie als datagedreven. Dit blijkt uit de resultaten van de nieuwste Fintech Barometer, het onderzoek van Onguard naar de financiële status bij Nederlandse ondernemingen. In hetzelfde onderzoek geeft 24% van de financials ook aan dat datagedrevenheid kan helpen bij efficiëntere werkprocessen. Daarnaast ziet 16% dat het leidt tot kostenbesparing en geeft 14% aan dat de organisatie hiermee beter kan reageren op marktontwikkelingen.

Verbeteren van creditmanagementprocessen

Menig financial worstelt in de dagelijkse praktijk met het niet altijd datagedreven kunnen werken. Ook zijn er andere zaken die het lastig maken om creditmanagementprocessen te verbeteren. Voor 18% is het personaliseren van de communicatie met klanten de grootste uitdaging en ook 18% geeft aan vooral last te hebben van de onzekere economische omstandigheden. Daarnaast geeft 17% van finance professionals aan dat het gebrek aan technologie en digitalisering een grote uitdaging is bij het verbeteren van hun creditmanagementprocessen.

Aanpak voor debiteurenbeheer

Datagedreven werken levert veel voordelen op. Doordat processen er zo efficiënt mogelijk mee kunnen worden ingericht, kunnen beslissingen sneller, beter en accurater worden genomen. Daarnaast houden veel werknemers meer tijd over voor zaken die niet door technologie kunnen worden vervangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bepalen van de juiste aanpak voor debiteurenbeheer. Er zijn dus veel mogelijkheden voor organisaties die zich willen richten op datagedreven werken.
De Fintech Barometer is dit jaar voor de zesde keer uitgevoerd. Aan dit onderzoek namen 311 chief financial officers (CFO’s), financieel managers en financieel medewerkers deel. 

Bijlagen bij dit bericht