IT-afdeling belemmert digitalisering van finance

13 mei 2024 | Door redactie

Ruim een derde van financials juicht meer digitalisering op de financiële afdeling toe. De IT-afdeling gooit echter roet in het eten, volgens de resultaten uit de nieuwste FinTech Barometer, het jaarlijkse onderzoek van creditmanagementsoftwarespecialist Onguard, waarvoor 304 financials zijn ondervraagd.

Maar liefst 37% van de financials wil binnen de afdeling meer digitaliseren, maar wordt door de IT-afdeling tegengehouden, zo blijkt uit de FinTech Barometer. Dit verklaart ook waarom slechts 17% van de financials aangeeft dat hun organisatie al datagedreven werkt. Op het gebied van datagedreven werken ervaren veel organisaties uitdagingen. Zo geeft 27% van financials aan dat hun organisatie een gebrek heeft aan expertise in dataprocessen en data-analyse. Daarnaast merkt 17% op dat collega’s van boven de 55 jaar niet altijd bereid zijn om datagedreven werken als nieuwe werkwijze te omarmen. Jongere werknemers zouden deze werknemers kunnen overtuigen van de voordelen. Voordelen die financials zien in datagedreven werken zijn efficiëntere bedrijfsprocessen (28%), kostenbesparing (18%) en het beter kunnen anticiperen op  trends (15%).

AI heeft grootste invloed op financiële proces

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat bijna de helft van financials (45%) artificial intelligence (AI) ziet als de technologie met de grootste invloed op het financiële proces. Van de financials geeft 43% aan dat AI kan helpen bij het voorspellen van toekomstige financiële trends en 39% ziet kansen voor AI op het gebied van risicomanagement. Daarnaast stelt 23% dat AI het verschil kan maken bij het automatiseren van routinematige taken. Maar liefst 45% geeft aan graag meer trends zoals AI en Robotic Process Automation (RPA) te willen toepassen in hun financiële processen.