Ondernemingen investeren in IT ondanks hoge inflatie

5 juni 2023 | Door redactie

Door de huidige economische situatie voeren veel ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb) besparingen door. Op het gebied van IT worden echter veel investeringen gedaan. Deze zijn vooral bedoeld om bestaande uitdagingen in de bedrijfsvoering het hoofd te kunnen bieden.

Uit recent onderzoek van Censuswide in opdracht van Sharp Europe komt naar voren dat 42% van mkb’ers in 2023 investeert in IT, tegenover 7% die bezuinigt. Met deze investeringen in digitalisering zijn vaak grote bedragen gemoeid. Voor 2023 geldt dat het gemiddelde investeringsbedrag in 2023 € 40.000 bedraagt.

Uitdagingen voor het mkb

In de bedrijfsvoering van menig mkb-onderneming is er de afgelopen jaren veel veranderd, onder andere als gevolg van de coronapandemie. Uit het onderzoek blijkt dat de grootste uitdagingen voor het mkb de komende 12 maanden liggen in:

  • stijgende leveringskosten (33%);
  • het vinden en vooral behouden van talent (32%);
  • het beheren van hybride werkplekken (34%).

Vooral het derde punt leidt bij veel mkb’ers tot zorgen over veiligheid en bedrijfscontinuïteit.

Bedrijfscontinuïteit en cloudmigratie

De behoefte aan IT-ondersteuning komt ook door wisselingen in het personeelsbestand en werklocaties. Hierbij noemen de deelnemers aan het onderzoek de IT-beveiliging als grootste technologische uitdaging (31%). Ondernemers hopen met behulp van IT bestaande zorgen en uitdagingen aan te kunnen pakken. Zo investeert 37% in nieuwe hardware, wil 34% zich richten op IT-security en bedrijfscontinuïteit en heeft 31% een cloudmigratieproject op de agenda staan. Ondernemers investeren minder in de basiselementen op het gebied van cybersecurity, zoals een cyber recoveryplan, beveiligingsconfiguratie en malwarebescherming.