Confronteer uw medewerkers met vooroordelen

13 maart 2015 | Door redactie

U bent verplicht discriminatie binnen uw organisatie te voorkomen en te bestrijden. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak zijn vooroordelen erg hardnekkig en zeer bepalend voor de manier waarop uw medewerkers met elkaar omgaan. Meestal gebeurt dat onbewust. Om discriminatie tegen te gaan, kunt u beginnen uw medewerkers bewust te maken van de vooroordelen die ze mogelijk hebben. Een filmpje van een Amerikaans reclamebureau kan hierbij helpen.

Vooroordelen zijn vaak een oorzaak van ongelijke behandeling. Oordelen over ras, leeftijd, geslacht, religie, seksualiteit of handicap bepalen hoe mensen met elkaar omgaan. Dat heeft ook gevolgen voor de manier waarop uw medewerkers onderling samenwerken en hoe zij externe relaties of klanten behandelen. Zelfs degenen die denken vrij te zijn van vooroordelen, blijken dat meestal toch niet helemaal te zijn. Het kan daarom geen kwaad om uw medewerkers bewust te maken van de mogelijke vooroordelen die ze hebben. De campagne Love Has No Labels van het reclamebureau Ad Counsil kan daarbij van pas komen.

Film Love Has No Labels confronteert kijker met vooroordelen

In het filmpje is te zien dat Amerikaans publiek staat te kijken naar een röntgenscherm waarop bewegende skeletten te zien zijn. De geraamten dansen, knuffelen en zoenen. Op het moment dat de personen achter het scherm vandaan komen, worden de toeschouwers geconfronteerd met de vooroordelen die ze (onbewust) hebben. De vertederende skeletten blijken bijvoorbeeld twee lesbische vrouwen, twee homoseksuele mannen met een kindje of twee hartsvriendinnen met beiden een andere etnische achtergrond te zijn. De toeschouwers reageren verrast als ze beseffen hoe groot het effect van uiterlijke verschijning is op hun oordeel over wat ze zien.