Groot verschil in inkomen mannen en vrouwen

10 oktober 2012 | Door redactie

Het verschil in inkomen tussen mannen en vrouwen is in 2012 nog altijd groot. Zo is er tussen mannelijke en vrouwelijke HR-professionals gemiddeld een verschil in inkomen van € 11.000 per jaar. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR Trends 2012-2013’.

Het jaarlijkse onderzoek ‘HR Trends 2012-2013’ toont grote verschillen aan tussen het inkomen van mannelijk en vrouwelijke HR-professionals. Zo verdienen mannelijke HR-professionals gemiddeld € 65.000 per jaar en hun vrouwelijke HR-collega’s gemiddeld € 54.000 per jaar. Een vrouwelijke HR-directeur moet het met gemiddeld € 25.800 minder doen op jaarbasis dan een mannelijke HR-directeur. Een vrouwelijke medewerker personeelszaken heeft per jaar 23% minder salaris te besteden. Het verschil in inkomen uit zich ook in de aanvullende beloningen. Zo hebben meer mannen (35%) dan vrouwen (18%) een auto van de zaak en maken mannen vaker aanspraak op een bonus of winstuitkering.

Dienstverband verklaart verschil niet

Het verschil in inkomen is deels te verklaren door het verschil in leeftijd en werkervaring. Over het algemeen zijn mannen ouder en hebben ze meer werkervaring dan vrouwen in dezelfde functie. De verschillen in inkomen die ontstaan door het werken in een fulltime of parttime dienstverband zijn in de resultaten van het onderzoek gecorrigeerd. Deze factor speelt dus geen rol in de verklaring van de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen.

Inkomensverschil mannen en vrouwen