Man en vrouw nog steeds ongelijk beloond

14 oktober 2015 | Door redactie

Mannen en vrouwen worden vaak niet gelijk beloond. Het komt nog steeds voor dat vrouwen in dezelfde functie minder betaald krijgen dan hun mannelijke collega. College voor de Rechten van de Mens is daarom een nieuwe campagne gestart.

In de nieuwe campagne voor mensenrechten van het van College voor de Rechten van de Mens staat dit jaar gelijke beloning van mannen en vrouwen centraal. Ook dat is een mensenrecht. En mensenrechten worden niet alleen in het buitenland geschonden, ook in Nederland is het niet altijd goed geregeld. Zoals in het geval van gelijke behandeling van mannen en vrouwen dus. De campagne laat zien waar werknemers recht op hebben.

Grote verschillen in beloning

In 2011 onderzocht het College voor de Rechten van de Mens de beloning van personeel in de Nederlandse ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat willekeurige beloningscriteria vaker nadelige gevolgen hebben voor vrouwen dan voor mannen. De verschillen in beloning lopen van tien euro tot tweehonderd euro per maand. Dit jaar onderzoekt het College de onderwijssector en kijkt met name hoe het zit met gelijke beloning bij de Hogescholen. 

Combineren zorg en werk

Oorzaken van ongelijke beloning kunnen heel divers zijn. Vrouwen hebben vaker een parttime  baan dan mannen, onderhandelen minder vaak over hun salaris en hebben vaker een loopbaan die onderbroken is voor het krijgen van kinderen en het combineren van zorg en werk.Werkgevers  doen er goed aan bij het opstellen van hun beloningsbeleid (tool) gelijke behandeling te waarborgen.