Meld discriminatie snel via app

24 oktober 2012 | Door redactie

Discriminatie komt helaas nog steeds voor, ook op de werkvloer. Niet iedereen maakt echter melding van discriminatie. Discriminatie komt dan ook veel vaker voor dan uit het aantal aangiftes en meldingen blijkt. Minster Leers van Immigratie, Integratie en Asiel heeft daarom een app gelanceerd om het melden van discriminatie heel eenvoudig te maken.

Dat discriminatie nog steeds voorkomt – ook op de werkvloer –  heeft u kunnen lezen in het bericht ‘Flauwekul benadeelt vrouwen nog steeds’. Met een nieuwe app voor mobiele telefoons en tablets is het makkelijk om snel melding te maken van discriminatie. De applicatie is ontwikkeld in opdracht van de Landelijke Brancheorganisatie van Antidiscriminatiebureaus (LBA) en werd gelanceerd door minister Leers van Immigratie, Integratie en Asiel.

App Discriminatie melden gratis downloaden

Bij de melding via de app is er een keuze in verschillende vormen van discriminatie: man/vrouw, godsdienst/levensovertuiging, etnische afkomst, homoseksualiteit, leeftijd en handicap/ziekte. Ook is het mogelijk om een foto mee te sturen om zo bewijs voor en uitleg te geven over het voorval. De melding komt vervolgens (op basis van de opgegeven postcode) binnen bij een
regionaal Anti Discriminatie Bureau (ADB). De gratis app 'Discriminatie melden' is beschikbaar voor zowel Android als iPhone. U kunt de app downloaden via Google Play of de Appstore.

 

Werkelijk aantal gevallen discriminatie is hoger

In 2011 registreerde de Anti Discriminatie Bureaus (ADB’s) landelijk zo’n 6.300 klachten en meldingen over discriminatie. Het werkelijke aantal gevallen van discriminatie ligt echter vele malen hoger aangezien niet iedereen melding maakt of aangifte doet. Dat komt deels omdat niet iedereen weet hoe ze melding moeten maken van discriminatie en deels omdat ze denken dat melding maken niets uithaalt. Werkgevers zijn volgens de wet verplicht maatregelen tegen discriminatie te nemen.