Racisme woekert op internet

Discriminatie en racisme hebben vrij spel op internet. Het Meldpunt Internet Discriminatie (MIND) kreeg dit jaar 64% meer meldingen over racistische uitingen op het internet binnen dan vorig jaar. Zorg ervoor dat u dit soort strafbare uitingen zo snel mogelijk van uw site verwijdert.

8 oktober 2015 | Door redactie

Het Meldpunt Internet Discriminatie (MIND) kreeg dit jaar al ruim driehonderd klachten binnen over racistische uitingen op het internet. Vorig jaar kreeg het meldpunt 183 klachten binnen. Van de driehonderd meldingen ging bijna twee derde over discriminatie op ras of godsdienst. Vaak zijn dit soort uitingen strafbaar, maar de kans op vervolging is klein. Buiten de aangiftes via MIND om voert het Openbaar Ministerie (OM) zo’n vijftien zaken per jaar over online discriminatie.

MIND schakelt OM in bij tegenwerking

Het MIND onderzoekt of bij de binnengekomen meldingen sprake is van zogenoemde 'strafbare groepsdiscriminatie'. Is dat het geval, dan vraagt de stichting de betreffende website de reactie te verwijderen. Als de site geen medewerking verleent, stapt het MIND naar het OM. In 2014 gebeurde dit vier keer, wat in twee gevallen tot vervolging leidde. Heeft een website de racistische of discriminerende uiting verwijderd, dan is de strafbare gedraging verdwenen. Het OM laat het dan bij een waarschuwing.

U bent verantwoordelijk voor de reacties op uw site

De Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens besloot eerder dat de eigenaar van een website ook verantwoordelijk is voor de (anonieme) reacties van bezoekers. Geeft u bezoekers de mogelijkheid om reacties te plaatsen op uw site, houd deze dan dus goed in de gaten. Discriminerende en racistische uitingen zijn niet alleen strafbaar, ze kunnen ook het imago van uw organisatie beschadigen.