Taaleisen EU sollicitanten discriminerend

28 september 2015 | Door redactie

Wie wil reageren op een vacature bij een van de bestuursorganen van de Europese Unie, moet zijn sollicitatiebrief schrijven in het Duits, Engels of Frans. Het Europese Hof van Justitie heeft nu zelf geoordeeld dat dit discriminatie is.

Werknemers die een baan ambiëren bij een van de bestuursorganen van de Europese Unie, kunnen alleen solliciteren als zij de moderne talen beheersen. Kandidaten worden geïnstrueerd hun sollicitatiebrief te schrijven in het Duits, het Engels of het Frans. Zo staat het in het taalbeleid van de Europese Unie. Het Europees bureau voor personeelsselectie (EPSO) dat dit beleid uitvoert, is nu door het Europese Hof van Justitie op de vingers getikt.

Solliciteren in een van de 23 talen van de EU

Volgens het Hof mag de EU kandidaten die in een andere taal solliciteren, niet om die reden afwijzen. Als het zo is dat sollicitaties in een andere taal niet in behandeling worden genomen, maakt Brussel zich schuldig aan discriminatie. Bovendien bevoordeelt de EU met deze regel die kandidaten die de genoemde talen voldoende beheersen. Het Hof vindt dat kandidaten moeten kunnen solliciteren in een van de 23 officiële talen van de EU. Toch wekt de uitspraak ook bevreemding op; Engels is immers de belangrijkste voertaal van de EU en het is dus niet zo vreemd om te vragen om correspondentie in die taal.