Verbod op religieuze kleding mag niet zomaar

10 november 2010 | Door redactie

Het zou kunnen dat u niet wilt dat medewerkers vrij zijn in hun kledingkeuze. Dit kan te maken hebben met representativiteit. Zo zijn er werkgevers die verbieden om religieuze kledij te dragen. Maar een verbod hierop gaat niet zomaar. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) ligt namelijk op de loer en krijgt meestal gelijk.

In de meeste andere landen mogen werkgevers eisen dat hun medewerkers zich neutraal kleden. Maar het CGB gaat uit van een omgekeerde regel, die kortweg betekent: ‘geen verboden, tenzij...'. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidseisen. U mag als werkgever hoofddoekjes verbieden op de werkvloer, maar dan moet u daar wel een hele goede reden voor hebben. Algemene kledingeisen – bijvoorbeeld dat medewerkers een representatief uiterlijk moeten hebben – zijn niet genoeg.

Verbieden religieuze kledij

Het doel moet legitiem zijn en het verbieden van hoofddoekjes een noodzakelijk en geschikt middel om dat doel te bereiken. Veiligheid is een legitiem doel, maar u moet dan wel grondig onderzocht hebben dat het verbieden van hoofddoekjes noodzakelijk is en daar het enige geschikte middel voor is. Is dat niet het geval, dan zal het CGB al snel oordelen dat er sprake is van verboden onderscheid op grond van godsdienst.