Vrouwenquotum van 30% voor Duitse top in 2016

26 maart 2014 | Door redactie

Per 1 januari 2016 moeten de toezichthoudende organen van Duitse beursgenoteerde ondernemingen voor 30% uit vrouwen bestaan. Dat maakten de Duitse ministers van Justitie en Gezinszaken gisteren bekend. Daarmee krijgt Duitsland een wettelijk vrouwenquotum voor de toezichthouders bij grote organisaties.

Ondernemingen die beursgenoteerd zijn én een raad van toezicht (RvT) of raad van bestuur (RvB) hebben, moeten per 2016 minimaal 30% van hun zetels laten bekleden door vrouwen. Organisaties die beursgenoteerd zijn óf een toezichthoudend orgaan hebben, moeten vanaf 2015 zelf een quotum vastleggen. Zij zijn niet gebonden aan het wettelijke quotum van 30%, maar mogen een eigen ondergrens bepalen. Ook overheidsinstanties vallen straks onder de nieuwe quotumregels.

Nederlandse top krijgt steeds meer vrouwen

Of een vergelijkbare regeling in Nederland zal worden ingevoerd, is niet duidelijk. Het is wel duidelijk dat er een stijgende lijn zit in het aandeel van vrouwen in de Nederlandse top. Zo steeg het aantal vrouwelijke commissarissen bij beursgenoteerde ondernemingen van 13,7% in 2012 naar 18% in 2013.

VNO-NCW vindt quotumregeling voor Nederlandse top niet nodig

Werkgeversorganisatie VNO-NCW liet eind vorig jaar nog weten dat de sterke toename van vrouwen in topposities boekdelen spreekt en dat een quotumregeling niet nodig is. De vereniging van werkgevers vindt bovendien dat het vinden van de juiste persoon voor de juiste positie leidend moet zijn. Daarbij maakt het niet uit of dat nu een man of vrouw is.