Werkgever weet niet dat hij discrimineert

10 april 2014 | Door redactie

Meer dan 50% van de zaken bij het College voor de Rechten van de Mens gaat over discriminatie op de werkvloer. Daarbij hebben de meeste vragen betrekking op discriminatie op het gebied van afkomst en zwangerschap. Met een campagne via de stelling ‘Op je werk mag je een hoofddoek dragen’ wil het College werkgevers bewust maken van de discriminatie op de werkvloer.

Bij steeds meer zaken bij het College voor de Rechten van de Mens is de uitkomst dat er inderdaad sprake was van discriminatie. In 2013 gold dat voor 62% van de zaken. Dit blijkt uit het jaarverslag 2013 (pdf) van Het College voor de Rechten van de Mens. Meer dan driekwart van de discriminerende partijen nam daarop actie en zorgde ervoor dat de discriminatie werd teruggedraaid of dat het in de toekomst niet meer voor zou komen. Het College heeft hierdoor het idee dat werkgevers vaak niet doorhebben dat zij discrimineren.

Campagne moet bewustzijn discriminatie verhogen

Een campagne ‘Op je werk mag je een hoofddoek dragen’ moet helpen om het bewustzijn voor discriminatie te verhogen. In het bericht ‘College wil stop op zwangerschapsdiscriminatie’ heeft u al gelezen dat het College zwangerschapsdiscriminatie onder de aandacht van het kabinet heeft gebracht. Ook in het jaarverslag over 2012 werd al duidelijk dat de discriminatie op het gebied van zwangerschap toeneemt. Hierover heeft u al kunnen lezen in het bericht ‘Zwangere heeft vaker met discriminatie te maken’.

Training tegen discriminatie bij werving en selectie

Uw OR probeert binnen de organisatie signalen van discriminatie op te vangen en aan te pakken. Discriminatie kan al plaatsvinden vanaf de werving en selectieprocedure van nieuwe werknemers. Om meer inzicht te krijgen in de manier waarop stereotypering werkt, heeft het College de training ‘Selecteren zonder vooroordelen, voor de beste match’ opgesteld. Uw OR kan deze training onder de aandacht brengen van de bestuurder.