Werkgevers discrimineren bij sollicitaties

Iedereen weet dat het niet mag en toch gebeurt het nog: discrimineren. Vaak onbewust, maar dat maakt het niet minder erg. Deze week nog werd bekend dat een grote speelgoedwinkelketen discrimineerde op leeftijd. Bijna een derde van de meldingen gaat over discriminatie op afkomst.

3 juni 2015 | Door redactie

Discrimineren mag niet, maar toch maken werkgevers verboden onderscheid op onder meer leeftijd, geslacht en afkomst. Dat gebeurt niet altijd met kwade opzet, maar onbewust. Dat maakt het wel moeilijker om aan te pakken. Wie niet door heeft dat hij iets verkeerd doet, moet daar eerst op gewezen worden. Het College voor de Rechten van de Mens adviseert dan ook om altijd een melding te maken bij het vermoeden van discriminatie. Alleen dan kan de werkgever daarop aangesproken worden. Vorig jaar kwamen bij het college 1.371 klachten binnen over discriminatie, waarvan bij 469 afkomst een rol speelde.

Met Arabische naam 50% minder kans

Uit onderzoek van onder meer Lieselotte Blommaert van de Radboud Universiteit blijkt dat werkgevers sollicitaties van kandidaten met een Arabische naam vaak overslaan: de kans dat ze er op klikken is 50% lager. Hoewel dat onderzoek dateert uit 2011, komt discriminatie op afkomst ook nu nog voor. NRC handelsblad deed vorige week verslag van de ervaringen van Mehmet Dogan, die pas werd uitgenodigd voor een sollicitatie toen hij (na eerdere pogingen onder zijn eigen naam) een Nederlandse naam voor zijn cv gebruikte.

Aangifte doen bij politie

Bij een melding bij het College voor de Rechten van de mens moet het betreffende bedrijf aantonen dat er geen sprake is van discriminatie. Hoewel het college geen straffen op kan leggen en de uitspraken niet bindend zijn, is het natuurlijk hele slechte reclame. Wie een zaak wil, moet ook aangifte doen bij de politie. De uitspraak van het college wordt bij vervolging wel meegenomen.