Laat uw medewerkers maar lekker slapen

10 februari 2012 | Door redactie

Lopen uw medewerkers vermoeid, chagrijnig en zonder concentratievermogen rond op de werkvloer, bespreek het slaapgedrag dan eens. Slaaptekort ontstaat al snel met alle drukke bezigheden naast het werk. Slaaptekort is echter lang niet zo onschuldig als het misschien lijkt. Het kan er zelfs voor zorgen dat de hersenen krimpen.

Bij een maand slaaptekort krimpt een bepaald gedeelte van de hersenen. Het gaat hierbij  om de zogenoemde hippocampus of slaapkwab. Dit hersengebied is betrokken bij leren, de geheugenfunctie en emoties. Als  de hippocampus kleiner wordt, is de kans groot dat leren een stuk moeilijker gaat en dat het geheugen het laat afweten. Medewerkers met een chronisch slaapgebrek zullen dus minder goed functioneren dan medewerkers die voldoende slapen. Daarnaast kan het chronische slaapgebrek en de krimp van de hersenen ook tot een depressie leiden. Of het effect van het slaaptekort op de hersenen weer terug te draaien is, is nog niet bekend.

Slaaptekort ontregelt serotoninesysteem

Zelfs een week slaaptekort kan al een behoorlijk negatieve impact hebben. Slaaptekort ontregelt namelijk  de serotonineproductie. Serotonine beïnvloedt de stemming, het gevoel van zelfvertrouwen, de slaap, emoties, seksuele activiteit en eetlust. Door het slaaptekort raakt  de productie van serotonine ontregeld en kan iemand neerslachtig of zelfs depressief worden. Medewerkers die slecht of weinig slapen, kunnen dus wel eens moeite hebben om goed te functioneren. Bespreek de gevolgen van slaaptekort met uw medewerkers om het belang van voldoende slaap en rust te benadrukken. Vraag eventueel uw bedrijfsarts om een toelichting te komen geven.