Kantoor dicht? Dan ook verlichting en verwarming uit!

3 maart 2022 | Door redactie

Rijd op een doorsnee avond langs enkele kantoorpanden, en de kans is best groot dat er nog lichten branden. Het betekent niet dat er ook werknemers aanwezig zijn. Met de huidige energieprijzen én vanuit het oogpunt van duurzaamheid moet dit anders.

Het wordt al langer geroepen: bij veel organisaties brandt ’s avonds en in het weekend nog licht in verschillende kantoorruimtes, terwijl er op dat moment geen werknemers in het pand aanwezig zijn. Of dit nu komt door onverschilligheid of bedoeld is om de kans op inbraken te verkleinen: het is een grote energievreter. De kans is daarnaast aanwezig dat ‘het licht laten branden’ gepaard gaat met het onnodig laten aanstaan van de verwarming, iets wat van buitenaf natuurlijk niet zichtbaar is. Nu waren de energieprijzen de laatste tijd al behoorlijk gestegen, en de verwachting is dat de oorlog in Oekraïne de energieprijzen alleen nog maar verder zal doen toenemen. Dat gaat iedereen in de portemonnee merken (tool), ook organisaties.

Energieprijzen en duurzaamheid

Hoog tijd dus om de verwarming én verlichting uit te zetten als ze niet nodig zijn om werknemers en bezoekers te verwarmen en verlichten. Dat is ook vanuit milieuoogpunt een verstandig besluit. Het probleem is: íemand moet de verandering in gang zetten. Hier is wellicht een rol weggelegd voor officemanagers. In kleinere organisaties kunnen zij aan het einde van de werkdag een rondje maken door het kantoorpand om zaken uit te zetten. Zij kunnen hierover natuurlijk ook afspraken maken met de schoonmakers of beveiligers. In grotere organisaties kunnen officemanagers deze kwestie aanzwengelen bij de directie. Wellicht is het plaatsen van bewegingssensoren in de hele organisatie een optie, zodat het licht alleen tijdelijk aangaat in ruimtes zodra daar iemand binnenkomt. Er zijn ook veel andere maatregelen denkbaar om het kantoor ‘groener’ te maken (tool). Voor iedere organisatie geldt daarnaast dat zij zo snel mogelijk moet nadenken over het vervangen van TL-lampen door LED-lampen.