Kleinbedrijf heeft te weinig geld voor verduurzaming

28 februari 2023 | Door redactie

Ondernemingen in het kleinbedrijf willen graag snel investeren in maatregelen om hun energieverbruik terug te brengen. Helaas hebben zij vaak te weinig geld om dergelijke investeringen te kunnen doen. Aanvullende financiering is daarom vereist. Dit is te lezen in de eerste flitspeiling van de Kleinbedrijf Index (KB Index).

Aan de KB Index, een gezamenlijk initiatief van Qredits, ONL voor ondernemers en het Kenniscentrum Digital Business & Media van de Hogeschool Utrecht, deden ongeveer 800 ondernemers uit het kleinbedrijf mee. Uit de flitspeiling van dit onderzoek blijkt dat bijna twee derde van de ondernemers in het kleinbedrijf snel wil investeren in duurzaamheid. Zij willen duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren als gevolg van de hoge energieprijzen. De meeste ondernemers willen investeren in een combinatie van maatregelen, zoals:

  • het plaatsen van zonnepanelen (64%);
  • het vervangen van apparatuur door energiezuinige apparaten (63%);
  • het verbeteren van isolatie (59%);
  • het aanschaffen van een elektrische bedrijfsauto (57%).

Behoefte aan externe financiering

Door de coronacrisis, de energiecrisis en de toenemende effecten van inflatie hebben veel ondernemingen in het kleinbedrijf nu te weinig middelen om hun duurzaamheidsplannen door te voeren. Daarom hebben veel ondernemingen behoefte aan externe financiering. De belangrijkste aanbeveling uit de flitspeiling is dat ondernemers de mogelijkheid moeten krijgen voor langlopende financiering met een lage rente. De investering kan met een financiering met lage rente sneller worden terugverdiend en ondernemers worden ook niet met nog meer kosten opgezadeld. Uit de flitspeiling komt ook naar voren dat een toenemend aantal ondernemers overweegt te stoppen met hun onderneming (7,4%). Dit speelt vooral in de horeca en de culturele sector.