Meer aandacht voor klimaatproblemen in 2022

2 februari 2022 | Door redactie

Na een opleving van het donateursvertrouwen in het derde kwartaal van 2021, is het donateursvertrouwen in het vierde kwartaal toch weer gedaald van -8 naar -15. Dit blijkt uit het recente rapport van het Nederlandse Donateurspanel (NDP). Daaruit komt ook naar voren dat klimaat volgens de panelleden in 2022 meer aandacht moet krijgen.

Het NDP onderzoekt elk kwartaal het donateursvertrouwen in Nederland. De hoogte van deze index voor het donateursvertrouwen is afhankelijk van het geefklimaat, de geefbereidheid en het imago van goede doelen. In het derde kwartaal van 2021 was ondanks de coronacrisis nog een stijging te zien. In het vierde kwartaal zet deze stijging niet door en is weer een lichte daling te zien. Het donateursvertrouwen komt in december uit op -15. Het cijfer dat de panelleden geven voor het vertrouwen in goede doelen bleef wel nagenoeg gelijk en kwam uit op 7,2 (vorig kwartaal was dat een 7,1).

Belangrijkste onderwerp in 2022

Daarnaast kregen de panelleden ook de vraag voorgelegd welk onderwerp in 2022 meer aandacht zou moeten krijgen. Dit is de top-3 van onderwerpen: klimaatprobleem (33%), toenemende kosten voor gezondheidszorg in Nederland (28%) en armoede in Nederland (25%). De afgelopen jaren stond armoede in Nederland bovenaan, maar dit onderwerp heeft nu plaats moeten maken voor het klimaatprobleem. Bijna alle panelleden noemen het klimaat als het belangrijkste onderwerp. Alleen vijftigers gaven de toenemende kosten voor gezondheidszorg in Nederland (33%) aan als belangrijkste onderwerp.

Goede voornemens voor 2022

Het begin van het nieuwe jaar is ook een goed moment om te kijken naar de goede voornemens. Uit de antwoorden van de panelleden (pdf) komt de volgende top-5 van goede voornemens om de wereld te verbeteren:

  • milieubewuster of duurzamer leven (58%);
  • persoonlijke zorg voor mensen in de omgeving (41%);
  • spullen geven aan mensen in de omgeving die dit hard nodig hebben (37%);
  • spullen inleveren voor goededoelenorganisaties (34%);
  • geld geven aan goededoelenorganisaties (27%).

Het aantal mensen dat milieubewuster of duurzamer wil leven, is hierbij flink gestegen ten opzichte van 2019 (van 48% naar 58%).