OR: bijtelling auto van de zaak wijzigt

28 december 2016 | Door redactie

De bijtellingspercentages voor zakelijke leaseauto’s veranderen per 1 januari 2017. Het tarief voor hybride auto’s stijgt in één klap van 4% naar 22%. De OR die zorg wil dragen voor het milieu, doet er goed aan de leaseautoconstructie van zijn organisatie te bekijken.

Voor elektrische auto’s blijft een bijtelling van 4% gelden, het tarief voor benzineauto’s gaat van 25% naar 22%. Per 1 januari is dat dus ook het tarief voor alle hybride leaseauto’s. Let op: de oude tarieven (uit 2016 en eerder) blijven gelden voor al lopende leasecontracten. Een ondernemingsraad doet er goed aan te onderzoeken wanneer leasecontracten eindigen. Artikel 28 lid 4 van de Wet op de ondernemingsraden geeft de OR namelijk de speciale taak om zorg voor het milieu binnen de organisatie te stimuleren en elektrische auto’s zijn nu eenmaal een stuk milieuvriendelijker.

Initiatiefrecht inzetten voor milieu

Via het initiatiefrecht (tool) kan de OR een voorstel doen om – als een organisatie nog geen elektrische leaseauto’s gebruikt – over te stappen op milieuvriendelijkere modellen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de werknemers die bij privégebruik van de leaseauto minder bijtelling betalen. Dat scheelt al gauw enkele honderden euro’s per maand. De werkgever moet dat voorstel minimaal één keer bespreken in een vergadering met de OR voor hij een schriftelijke reactie geeft. 

Bijlagen bij dit bericht

Initiatiefrecht van de OR
E-learning | VideoCollege 9 minuten