Struisvogelgedrag kantoren over energielabel C in 2023?

7 juni 2018 | Door redactie

Vanaf 2023 mogen panden met energielabel D of lager niet meer als kantoorgebouw dienst doen. Als het nú 2023 was, zou een groot deel van de Nederlandse kantoorpanden dicht moeten.

Of het nu onwetendheid is of een fraai staaltje struisvogelgedrag, feit is dat het leeuwendeel van de Nederlandse kantoorpanden nog lang niet over het juiste energielabel beschikt. Vanaf 1 januari 2023 is energielabel C namelijk het minimum en panden die hier niet aan voldoen, moeten op slot. Sommige bedrijven met een eigen pand zien ‘2023’ als de verre toekomst, andere organisaties in onvoldoende duurzame huurpanden (tool) gaan ervan uit dat de eigenaar van het pand dit wel tijdig regelt. Ongeacht de redenen: als het 2023 is en de zaakjes zijn niet op orde, hebben ook hurende organisaties een probleem: de continuïteit van deze bedrijven loopt dan acuut gevaar.

Duurzaamheidsdoelstellingen overheid

De duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid zullen niet in 2023 voltooid zijn. Het zou zomaar kunnen dat tegen het jaar 2030 energielabel A verplicht gesteld wordt voor álle panden. Organisaties die nu nog bekijken welke aanpassingen nodig zijn om aan de C-verplichting van 2023 te voldoen, zouden dus ook nóg wat verder vooruit kunnen kijken.