Videovergaderen óf de trein bij zakenreis tot 700 km

16 februari 2023 | Door redactie

Zakenreizen moeten én kunnen duurzamer, daar zijn de meeste organisaties het wel over eens. Verschillende grote Nederlandse werkgevers hebben zich dan ook verenigd in de Coalitie Anders Reizen. De coalitie geeft het goede voorbeeld voor duurzamere mobiliteit.

Een tijdje geleden riep Coalitie Anders Reizen organisaties al op om zakelijke reizen naar Londen anders in te richten. De doelstelling zou moeten zijn om uiterlijk in 2030 alle zakenreizen naar de Britse hoofdstad per trein te laten plaatsvinden, en niet langer met het vliegtuig. Het samenwerkingsverband heeft nu een nieuw duurzaamheidsdoel naar buiten gebracht. In 2025 willen 24 grote Nederlandse werkgevers de CO2-uitstoot van hun zakelijke vliegreizen (artikel) met 25% verminderd hebben ten opzichte van 2019. In het ‘Anders Vliegen Statement 2022-2025’ (pdf) staan de maatregelen waardoor dit reductiedoel bereikt zou moeten worden.

Maatregelen voor CO2-reductie

Eén van die maatregelen is bijvoorbeeld dat de organisatie alleen nog zakelijke vliegreizen toestaat bij afstanden van 700 km of meer. Als de afstand tot de locatie van de zakelijke afspraak kleiner is dan 700 km, moeten werknemers de trein pakken, of een videovergadering (tool) inplannen. Daarnaast zou er alleen gevlogen mogen worden als de meeting langer dan 3 uur duurt. Ook moeten organisaties bewustzijn creëren bij werknemers over de impact van zakelijk vliegverkeer. Het doel van de coalitie is dan ook niet zakenreizen de nek omdraaien: face-to-face contact is voor het sluiten van bepaalde belangrijke zakendeals essentieel. Het samenwerkingsverband wil werknemers en andere organisaties vooral laten inzien dat dergelijke reizen ook op een andere, meer duurzame manier kunnen plaatsvinden.

Bijlagen bij dit bericht