Het kabinet-Schoof had in het regeerprogramma al bevestigd dat de salderingsregeling voor zonnepanelen per 1 januari 2027 stopgezet zou worden. Dit wetsvoorstel is nu naar de Tweede Kamer gestuurd ter behandeling.
Het plan om de salderingsregeling te beëindigen werd bij de presentatie van het regeerakkoord door het kabinet van premier Dick Schoof al bevestigd. Het kabinet schrijft in de Miljoenennota 2025 dat de beëindiging zal zorgen voor 'een efficiënter en eerlijker gebruik van het energiesysteem'. Door de regeling af te schaffen wil het kabinet de belasting van het elektriciteitsnet verminderen en daarmee ook het risico op extra netcongestie. Ook zou het afschaffen een belastingderving van € 574 miljoen in 2027 met een mogelijke structurele oploop tot € 665 miljoen voorkomen.
Als het wetsvoorstel wordt doorgezet kunnen zonnepaneelbezitters per 1 januari 2027 niet meer salderen met door hen met zonnepanelen opgewekte stroom. Duurzame ondernemingen met een kleinverbruikersaansluiting (kleinverbruikers) die zonne-energie terugleveren, moeten in plaats daarvan een 'redelijke terugleververgoeding' van hun energieleverancier ontvangen. Waakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de taak gekregen om deze terugleveringen in de gaten te houden. Zo mag zo'n vergoeding bijvoorbeeld niet op een negatief bedrag worden vastgesteld. De ACM adviseert aan de hand van onduidelijkheid om in het wetsvoorstel op te nemen dat een terugleververgoeding onredelijk is als deze te laag is in verhouding tot de kosten en baten van de leverancier en niet concurrerend is. Daarnaast wil de toezichthouder de mogelijkheid krijgen om een minimale terugleververgoeding op te leggen aan leveranciers als de vergoeding te laag is.
Momenteel moet de stopzetting nog door zowel de Tweede als de Eerste Kamer goedgekeurd worden. Omdat de nieuwe coalitie nog niet over een meerderheid in de Eerste Kamer beschikt, is het nog niet zeker dat de stopzetting door zal worden gezet.
Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.