Duurzameinzetbaarheidsanalyse als plan voor de toekomst

14 maart 2023 | Door redactie

Om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te verbeteren, kunnen werkgevers een duurzameinzetbaarheidsanalyse laten maken. Dit onderzoek kijkt niet alleen naar de medische kanten van gezond en veilig werken, maar ook naar werkplezier en de toekomst van de werknemer.

Artikel 18 van de Arbowet bepaalt dat de werkgever aan werknemers een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) moet aanbieden. De inhoud van dit PAGO moet passen bij de gezondheidsrisico’s die het werk met zich meebrengt en die dus zijn vastgelegd in de RI&E. Het is mogelijk dit onderzoek uit te breiden tot een PMO, een preventief medisch onderzoek. Dit is een vrijwillig onderzoek dat breder kijkt dan alleen naar risico’s van het werk en de werkomgeving. Hierbij wordt ook gekeken naar de gezondheid van de werknemer in bredere zin, onder meer naar leefstijl (dossier), gewoontes en de werk-privébalans. De werkgever kan dit nóg verder uitbreiden naar een duurzameinzetbaarheidsanalyse. Die is gericht op de toekomst en ontwikkeling van de werknemer.

Uitgebreide PAGO voor duurzame inzetbaarheid

Omdat langer doorwerken niet voor elke werknemer een haalbare zaak is, is het verstandig om op tijd met elkaar te bespreken wat de opties zijn. In de bouwsector introduceerde Volandis, het kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid in de bouw- en infrasector, daarom in 2018 de DIA: het duurzameinzetbaarheidsanalyse. Dit is een soort uitgebreide PAGO, aangevuld met een adviesgesprek met de DIA-adviseur en een persoonlijke actieplan. Daarin staan maatregelen die nodig zijn om gezond en met plezier te kunnen blijven werken. Werknemers worden elke vier jaar uitgenodigd voor dit adviesgesprek. De adviseur kan eventueel specialisten inschakelen voor onder andere loopbaan- en leefstijlcoaching en financieel- en opleidingsadvies.