Gezond personeel levert geld op

24 oktober 2012 | Door redactie

Nu werknemers langer moeten doorwerken, is het nog belangrijker dat zij lang fit en gezond blijven. Als u gezond bent, loopt u immers minder risico om uit te vallen en dat is voordelig voor uw werkgever. De overheid wil dat werkgevers zelf ook maatregelen nemen om hun werknemers lang aan het werk te houden. Daarom is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de campagne ‘Duurzame inzetbaarheid’ gestart.

Aandacht voor duurzame inzetbaarheid is niet alleen noodzakelijk vanwege de toenemende vergrijzing, het levert uw organisatie ook geld op. De opbrengst kan oplopen tot zo’n € 400 per medewerker per jaar. Uit een doorrekening van CapGemini in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) blijkt dat een daling van het ziekteverzuim met 1%, alle Nederlandse werkgevers samen jaarlijks € 2,6 miljard aan kosten scheelt. Dat komt neer op ongeveer € 400 per jaar per medewerker. Daarnaast zorgen gezonde medewerkers voor een hogere productiviteit. Als de productiviteit door duurzaam werken met 1% toeneemt, levert dat een organisatie met 100 medewerkers € 95.000 per jaar extra omzet op.

Website voor duurzame inzetbaarheid

Als onderdeel van de campagne ‘Duurzame inzetbaarheid’ heeft het ministerie SWZ de website Duurzameinzetbaarheid.nl in het leven geroepen. Hier kan uw manager lezen hoe andere bedrijven ervoor zorgen dat hun werknemers ‘langer meegaan’. Bovendien vindt u er voorbeelden uit de praktijk plus berekeningen van wat duurzame inzetbaarheid nu eigenlijk oplevert. Ook kunt u meedoen aan bijeenkomsten over duurzame inzetbaarheid in verschillende regio’s en voor verschillende bedrijfstakken. Er volgt binnenkort een campagne speciaal voor werknemers.