Gratis loopbaanadvies voor 45-plussers is populair

Sinds de subsidieregeling ontwikkeladvies voor (bijna) alle 45-plussers is opengesteld, is deze regeling een stuk populairder geworden. Leidinggevenden maken echter nog weinig gebruik van de subsidie.

11 april 2019 | Door redactie

De subsidieregeling ontwikkeladvies voor 45-plussers zorgt ervoor dat ‘oudere’ werknemers en zzp’ers kosteloos een aantal gesprekken met een loopbaanadviseur kunnen houden, om daarbij een ontwikkelplan voor zichzelf op te stellen. Vóór 2019 stond de regeling alleen open voor werkenden uit bepaalde beroepsgroepen. Die beroepsgroepeis is komen te vervallen. BNR Nieuwsradio vroeg onlangs bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of de regeling sindsdien aan populariteit heeft gewonnen. Dat is het geval: in de eerste drie maanden van 2019 dienden loopbaanadviseurs ongeveer 6.000 aanvragen in voor werkenden. Dat is een veelvoud van het aantal werkenden voor wie loopbaanadviseurs in 2018 de subsidie aanvroegen.

Leidinggevenden laten zich amper bijscholen

De subsidieregeling is ook bedoeld voor leidinggevenden. Zij kunnen een training ontwikkeladvies volgen. Daarbij leert de leidinggevende onder andere hoe hij een werknemer kan begeleiden bij een ontwikkeltraject. Van de totale subsidiepot van € 14,5 miljoen is € 2 miljoen vrijgemaakt voor deze trainingen. Daarvan is echter nog geen € 100.000 gebruikt. Het subsidiebedrag is voor een individuele training € 300 en voor een groepstraining € 900.

Subsidiepot stroomt in hoog tempo leeg

Het aan te vragen subsidiebedrag voor een ontwikkeladviestraject zelf is € 600. Van het geld voor deze ontwikkeladviestrajecten is nu € 4 miljoen benut. Als het aantal aanvragen op soortgelijke wijze doorgaat, is de subsidiepot voor 2020 op. Het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ is van toepassing op de subsidieregeling.