Hulp bij carrièreswitch: waar liggen baankansen?

De coronacrisis raakt de arbeidsmarkt. Voor sommige functies – waaronder HR-banen – is er nu veel minder werk dan voorheen. UWV heeft voor de mensen in deze functies in kaart gebracht naar welke beroepen zij zouden kunnen overstappen.

23 oktober 2020 | Door redactie

Voor veel beroepen was de arbeidsmarkt al vóór de coronacrisis aan het veranderen. Onder de huidige omstandigheden kan het echter nog lastiger zijn om nieuw werk te vinden. Iemands baankansen worden groter als hij breder gaat zoeken. Om inzichtelijk te maken waar de kansen liggen voor mensen met een beroep waar weinig werk in is, heeft UWV overzichten opgesteld met overstapberoepen: beroepen die overeenkomsten hebben met het huidige beroep van de werkzoekende, maar een betere kans op werk bieden. De lijsten zijn gebaseerd op beroepen waar beroepsgenoten in de afgelopen jaren naar zijn overgestapt. De overzichten zijn bedoeld ter inspiratie en geven geen volledig beeld van alle mogelijkheden.

Ook minder werk voor HR-professionals door coronacrisis

Eén van de beroepsgroepen waarin voor verschillende beroepen minder werk te vinden is, is HRM. Dit komt onder andere doordat werkgevers minder op zoek zijn naar nieuw personeel, terwijl werving en selectie, introductieprogramma’s en dergelijke vaak een belangrijk onderdeel zijn van het takenpakket van de HR-professional. UWV heeft voor vier beroepen een aantal overstapberoepen op een rijtje gezet: intercedenten en intermediairs, recruiters, medewerkers personeelsadministratie en HRM-adviseurs. Bij de alternatieven voor de HR-professionals geeft het uitvoeringsinstituut in het kort aan met welke functie-eisen de potentiële overstapper rekening moet houden.

Van HRM-adviseur naar groeps- en woonbegeleider in de zorg

Opvallende voorbeelden van overstapberoepen voor de HRM-adviseur zijn accountmanager zakelijke diensten, compliance officer en groeps- en woonbegeleider in de zorg. De recruiter kan denken aan een baan als business analist, online marketeer of adviseur bankzaken. En de medewerker personeeladministratie heeft bijvoorbeeld mogelijkheden als functioneel beheerder ICT, juridisch medewerker of medewerker in de logistiek en voorraad.