Overheid lanceert site duurzame inzetbaarheid

21 oktober 2013 | Door redactie

Vorige week lanceerde minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de website ‘Neem jij initiatief op je werk?’. De website biedt werknemers tips en adviezen om hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt te vergroten. De website is onderdeel van de campagne ‘Duurzame Inzetbaarheid’ waarmee de Rijksoverheid werknemers wil stimuleren om te investeren in hun eigen duurzame inzetbaarheid.

De website ‘Neem jij initiatief op je werk?’ moet werknemers in Nederland helpen om hun eigen kans op de arbeidsmarkt te vergroten. Van werknemers wordt namelijk steeds vaker verwacht dat zij zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun gezondheid, mobiliteit en scholing. Werknemers kunnen op de website adviezen en tips vinden om te investeren in hun eigen duurzame inzetbaarheid.

Zelftest helpt werknemers bij duurzame inzetbaarheid

Werknemers kunnen op de website korte tests invullen op drie verschillende terreinen: ‘kansen benutten’, ‘jezelf ontwikkelen’ en ‘ontdek je mogelijkheden’. Na de vragenronde krijgt de werknemer zijn score te zien. Kan de werknemer zich op één van de terreinen nog ontwikkelen, dan vindt hij op de website verschillende tips om hieraan te werken. Ook bevat de website praktijkvoorbeelden van werknemers die actief werken aan hun eigen duurzame inzetbaarheid.

Rol van de ondernemingsraad bij duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid heeft veel raakvlak met het arbobeleid van uw organisatie. De kans is daarom groot dat bij wijziging van het organisatiebeleid het instemmingsrecht van uw ondernemingsraad (artikel 27 lid 1d WOR) van toepassing is. Kijk niet alleen naar uw bestuurder en het beleid dat hij voert; probeer ook signalen vanuit de achterban op te vangen over duurzame inzetbaarheid. Bespreek de wensen van de werknemers vervolgens met de bestuurder. In het bericht ‘Handreiking voor duurzame inzetbaarheid’ vindt u ook praktische handvatten voor het opstellen van effectief beleid.