Spaarloon onbeperkt onbelast opnemen in 2012

7 oktober 2011 | Door redactie

Het nieuws dat de spaarloonregeling volgend jaar wordt afgeschaft, heeft heel wat stof doen opwaaien. Inmiddels is er meer bekend over de toekomst van de regeling. Werknemers kunnen hun opgebouwde spaarloon met ingang van 1 januari 2012 vrij opnemen, maar mogen het ook op de geblokkeerde rekening laten staan.

In het bericht ‘Spaarloon sparen kan volgend jaar niet meer’ kon u een paar maanden geleden al lezen dat het in 2012 niet meer mogelijk is om in te leggen in de spaarloonregeling. Het zag er toen naar uit dat er verder niets zou veranderen in de regeling.

Spaartegoed onbelast voor inkomstenbelasting

In het Belastingplan 2012 staat echter dat het spaarloon per 1 januari 2013 vrij opneembaar is. Vorige week maakte staatssecretaris Weekers van Financiën zelfs bekend dat het opgebouwde spaarloon al met ingang van 1 januari 2012 onbeperkt en onbelast op te nemen is.
Werknemers kunnen er ook voor kiezen om hun opgebouwde vermogen op de spaarloonrekening te laten staan. In dat geval blijft het tegoed – net als nu – gedurende vier jaar geblokkeerd. Zolang de werknemer zich aan de voorwaarden van de spaarloonregeling houdt blijft voor de geblokkeerde tegoeden de vrijstelling voor het box 3-vermogen in de inkomstenbelasting van kracht. Na vier jaar komt het spaartegoed vrij. Het laatste spaartegoed (opgebouwd in 2011) komt dus in 2015 vrij. Na afloop van 2015 is de spaarloonregeling dan ook officieel opgeheven.

Parlement moet nog instemmen

Het Belastingplan heeft de status van een wetsvoorstel. Dat betekent dat de Tweede en Eerste Kamer het nog moeten behandelen. Pas als de Eerste Kamer als laatste partij met het plan heeft ingestemd, is helemaal zeker hoe in 2012 met spaarloon moet worden omgegaan.