Spaarloonregeling kan ook in eigen beheer

1 december 2011 | Door redactie

Nog snel even starten met spaarlonen is populair. Veel werknemers leggen graag nog even € 613 van hun brutoloon in om dat in januari netto op te kunnen nemen. Door deze run op spaarloonrekeningen weigeren sommige banken nieuwe aanvragen in behandeling te nemen. Gelukkig kunt u er soms ook voor kiezen om de spaarloonregeling in eigen beheer uit te voeren.

Zoals u in het bericht ‘Spaarloon verwerken kan niet meer in 2012’ al kon lezen, moet u er rekening mee houden dat u de inleg van werknemers in de spaarloonregeling dit jaar nog verwerkt. Veel banken zullen stortingen vanaf 1 januari 2012 niet meer verwerken en sommige behandelen al per vandaag geen nieuwe spaarloonverzoeken meer. Mocht u dit probleem ervaren: breng de spaarloonregeling onder op een aparte (grootboek)rekening. Het ministerie van Financiën heeft bevestigd dat dit – onder voorwaarden – is toegestaan. U kunt uw werknemers dus toch nog blij maken met een fiscaal voordeeltje.

Gebruik een aparte grootboekrekening

Door een afzonderlijke (grootboek)rekening te gebruiken voor – enkel en alleen – spaarloonstortingen, maakt u het voor uw werknemers alsnog mogelijk om mee te doen aan de spaarloonregeling. Er gelden hiervoor wel enkele voorwaarden:

  • Er moet in het spaarloonreglement van uw onderneming zijn opgenomen dat spaarloon in eigen beheer mogelijk is.
  • U moet de gespaarde bedragen in eigen beheer houden op een afzonderlijke (grootboek)rekening die tot het einde van de blokkeringperiode alleen voor de spaarloontegoeden wordt gebruikt.
  • U moet in uw administratie bijhouden (bijvoorbeeld in Excel) welke werknemers welk bedrag inleggen. Uiteraard bent u over de inleg 25% eindheffing verschuldigd.