Tool duurzame inzetbaarheid wijst kleinere werkgevers de weg

27 januari 2022 | Door redactie

Om hun duurzame inzetbaarheid te verbeteren, moeten werknemers een Leven Lang Leren. Vooral kleinere werkgevers blijken het ingewikkeld te vinden om dit mogelijk te maken. Met een nieuwe tool krijgen ze snel een eenvoudig inzicht in de mogelijkheden die er zijn.

Om ervoor te zorgen dat werknemers gezond de pensioengerechtigde leeftijd halen, moeten zij hun duurzame inzetbaarheid verbeteren. Werkgevers kunnen daarbij helpen door werknemers gedurende hun hele loopbaan op tijd de juiste opleiding, scholing en ontwikkeling te bieden. Het aanbod van hulpmiddelen om een Leven Lang Leren te verzorgen, is omvangrijk en heel divers en loopt via verschillende loketten en regelingen. Vooral kleinere werkgevers kunnen daardoor de weg niet vinden, waardoor ze niet met duurzame inzetbaarheid aan de slag gaan. Om hen te helpen bepalen welke ondersteuning voor hun werknemers geschikt is en waar zij die kunnen krijgen, heeft Fontys een tool ontwikkeld.  

Tool voor scholing en advies

In de tool Het Speelveld Leven Lang Ontwikkelen is eenvoudig te zien welke ondersteuning werkgevers, het onderwijs en de overheid kunnen bieden. De tool laat zien welke partijen betrokken zijn bij LLO, welke rol zij spelen en op welke doelgroep hun dienstverlening voor opleiding en ontwikkeling gericht is. Zo kan de gebruiker zien of een partij een aanbieder is van scholing of van advies, of dit voor de werkgever of werknemer is bedoeld, welke vorm van scholing wordt aangeboden en waar meer informatie te vinden is. Zo wordt het regionale Leerwerkloket genoemd, dat gericht is op werkgevers en werknemers en dat advies geeft over omscholing, bijscholing en leerwerktrajecten. Maar ook de jobcoach die ingeschakeld kan worden voor het vinden van passend werk voor arbeidsbeperkten in organisaties. Op de website van Fontys is de tool Het Speelveld Leven Lang Ontwikkelen te bekijken.