Tools om duurzame inzetbaarheid te verbeteren

21 augustus 2014 | Door redactie

Als u duurzame inzetbaarheid wilt bevorderen, kunt u gebruikmaken van diverse hulpmiddelen uit de Toolbox Duurzame Inzetbaarheid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De Toolbox is onlangs verder aangevuld.

De Toolbox Duurzame Inzetbaarheid richt zich op werkgevers, werknemers en professionals op het gebied van mobiliteit. De Toolbox bestaat op dit moment uit 99 tools, scans en praktische tips om aan de slag te gaan met de duurzame inzetbaarheid van uw werknemers. Specifiek voor werkgevers zijn er op dit moment 58 instrumenten beschikbaar.

Instrumenten uit Toolbox hebben verschillende doelen

De tools in de Toolbox Duurzame Inzetbaarheid zijn verdeeld over de thema’s (fysieke en mentale) gezondheid, mobiliteit en scholing en kunnen verschillende doelen hebben:

  • beschrijven: instrumenten die u helpen om een beter beeld te krijgen van wat duurzame inzetbaarheid voor uw organisatie kan betekenen;
  • monitoren: instrumenten die u helpen om (een onderdeel van) duurzame inzetbaarheid in kaart te brengen, te meten of te analyseren;
  • beïnvloeden: instrumenten die u helpen om (een onderdeel van) duurzame inzetbaarheid te beïnvloeden.

Bij elk instrument wordt aangegeven of het wetenschappelijk onderbouwd is.

ESF-subsidie voor duurzame inzetbaarheid

In het bericht ‘Benut subsidie voor duurzame inzetbaarheid’ heeft u kunnen lezen dat u voor projecten die duurzame inzetbaarheid bevorderen binnenkort een subsidie van het Europees Sociaal Fonds (ESF) kunt aanvragen via het Agentschap SZW. Ook dit moet werkgevers stimuleren om duurzame inzetbaarheid in hun organisatie te verbeteren.