U kunt kansen creëren voor 55-plussers

4 december 2012 | Door redactie

Wel 70% van de 55-plussers met een WW-uitkering doet er meer dan een jaar over om een nieuwe baan te bemachtigen, aldus uitkeringsinstantie UWV. Deze groep is op de huidige arbeidsmarkt duidelijk kwetsbaar. U kunt oudere werknemers met uw eigen opleidingsbeleid echter te hulp schieten.

Door de crisis raken steeds meer oudere werknemers hun baan kwijt. In de praktijk blijkt het voor 55-plussers en zelfs voor 45-plussers erg lastig om een nieuwe baan te vinden. Werkgevers nemen liever jongere werknemers aan. Naast vooroordelen over ziekteverzuim speelt bij deze afweging vaak het ontwikkelingsperspectief van oudere werknemers mee. Werkgevers zijn bijvoorbeeld bang dat oudere werknemers minder op ontwikkeling gericht zijn, dat ze achterlopen bij huidige ontwikkelingen en ambitie missen omdat ze vooral naar hun pensioen toeleven.

Ouderen bijscholing en training bieden

U kunt echter zorgen dat oudere werknemers in uw organisatie prima meekomen met de jongere garde. Ze willen vaak namelijk graag bijleren en hebben de capaciteiten daar ook voor. Ze moeten alleen de mogelijkheid krijgen. Bied deze groep werknemers daarom binnen uw opleidingsbeleid extra ruimte voor bijscholing, praktische trainingen en kennissessies om hun mogelijk wat verouderde kennis en vaardigheden op te frissen. Dan kunnen ze er weer een decennium tegenaan!