Nieuwe stroom nepmails om uw pc te infecteren

Sociale netwerken als LinkedIn, Facebook en Hyves nemen nog steeds aan populariteit toe. U bent waarschijnlijk bij minstens één van deze sociale netwerken aangesloten. Hackers weten dit en spelen hierop in. Pas daarom op want een nieuwe stroom van kwaadaardige spamberichten met malware is gesignaleerd.

30 september 2010 | Door redactie

Nagemaakte e-mails van sociale netwerken kunnen in uw mailbox terechtkomen. De e-mails lijken op legitieme berichten van één van uw vertrouwde sociale netwerken. Maar klikt u op de link die in de e-mail staat, dan komt u op een website die een Trojaanse paard bevat. Voordat u het weet hebben hackers toegang tot uw computer. De cybercriminelen kunnen spamberichten vanaf uw pc versturen en ongewenste programma's installeren. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld andere computers aanvallen en besmetten met malware.

Wees wantrouwend

U bekijkt misschien wel eens uw Facebook- of LinkedIn-account onder werktijd. Krijgt u een nep e-mail van bijvoorbeeld LinkedIn, dan bent u snel geneigd deze te openen en op de link klikken die in de e-mail staat. Maar pas op want daarmee geeft u hackers toegang tot uw bedrijfscomputer. Dit kan grote gevolgen hebben voor u en uw werkgever. Wees daarom altijd op uw hoede als u een e-mail ontvangt van een sociaal netwerk. U kunt bijvoorbeeld met uw muis op de link gaan staan. Het adres dat onder in beeld verschijnt, is het adres waar u naartoe zou gaan als u er op klikt. Vertrouwt u de URL die verschijnt niet, klik er dan ook niet op. Verder moet u ervoor zorgen dat uw virusscanner altijd up-to-date is. Probeer ook uw besturingssysteem steeds te vernieuwen met de laatste updates of patches.