Aftrekbaarheid advieskosten soms onzeker

3 december 2010 | Door redactie

Als u samen met uw echtgenoot een vof drijft en u staakt deze tegelijk met een echtscheiding tussen u beide, kunt u de advocaat- en advieskosten die hiermee samenhangen soms (deels) aftrekken. U moet dan wel kunnen aantonen dat deze kosten zijn gemaakt voor het staken van de vof. Gerechtshof Amsterdam deed recent uitspraak in een rechtszaak waarin dit speelde.

Privé-uitgaven kunt u niet aftrekken van uw fiscale winst. Soms is het echter niet helemaal duidelijk of het gaat om privé- of zakelijke uitgaven. Zo was ook het geval bij de houder van een manege die bovengenoemde rechtszaak had aangespannen. De manegehouder voerde deze onderneming samen met zijn vrouw. Beide vennoten hadden recht op 50% van de winst, maar als de vrouw arbeidsongeschikt zou raken, verviel haar recht op winst naar rato van haar arbeidsongeschiktheid. Verder was het huwelijk tussen het echtpaar gesloten op huwelijkse voorwaarden. In 1996 raakte de vrouw invalide bij een autoongeluk en vijf jaar later volgde de scheiding en werd de vof gestaakt. De advocaat- en advieskosten die hierbij kwamen kijken bracht de man in aftrek op zijn winst uit onderneming in zijn aangifte inkomstenbelasting. Hier was de inspecteur het niet mee eens. Hij vond dat het ging om privékosten voor de scheiding en die zijn niet fiscaal aftrekbaar. De man kreeg daarom een navorderingsaanslag en een boete.

Er was geen huwelijksgemeenschap

Gerechtshof Amsterdam stelde de man echter in het gelijk. Hij kon namelijk bewijzen dat de scheiding eigenlijk heel soepel was verlopen, omdat er geen huwelijksgemeenschap te verdelen viel. Wel hadden de onderhandelingen over het staken van de vof veel tijd en geld gekost. Deze kosten waren volgens de man en het hof wel aftrekbaar. De navorderingsaanslag verviel dus, net als de boete.
Gerechtshof Amsterdam, 21 oktober 2010, LJN: BO4792