Minimaal drie jaar bij UWV na eigen WGA-risico

23 september 2015 | Door redactie

Als uw onderneming nu eigenrisicodrager is voor de WGA-vast, maar u per 2016 terug wilt naar de publieke verzekering van UWV, moet u daar drie jaar blijven. Dit heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs bepaald.

Uw organisatie kan komend jaar niet voor één jaar overstappen naar de publieke WGA-verzekering van UWV. Pas als u drie jaar bij UWV verzekerd bent geweest, krijgt uw onderneming weer toestemming om eigenrisicodrager te worden voor het WGA-risico. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat werkgevers in 2016 niet puur voor het financiële voordeel voor één jaar terugkeren naar UWV. Dat zou aantrekkelijk zijn, omdat de zogenoemde staartlasten per 2017 bij UWV achterblijven zodra een werkgever eigenrisicodrager voor de WGA (tool) wordt.

WGA-vast en WGA-flex per 2017 samengevoegd

Door de minimale periode voor terugkeer naar UWV op drie jaar te stellen, betalen werkgevers toch eerlijk voor de lasten die zij in het eerste jaar bij UWV opbouwen. Ook voor werkgevers die al eerder zijn teruggekeerd naar UWV, is deze regel van kracht: betaalt uw onderneming al sinds 1 januari 2015 weer de WGA-vast-premie van UWV, dan kunt u daar pas per 1 januari 2018 weer van af. Tot 2017 ligt het WGA-risico voor flexkrachten standaard bij UWV. Op 1 januari 2017 worden de WGA-flex en WGA-vast samengevoegd. Vanaf die datum kan uw organisatie alleen nog eigenrisicodrager worden voor het volledige WGA-risico.

Wijzigen eigenrisicodragerschap voor 2 oktober doorgeven

Wilt u per 2016 overstappen van het eigenrisicodragerschap voor de WGA naar de publieke WGA-verzekering van UWV of andersom, dan moet uw aanvraag vóór 2 oktober 2015 bij de Belastingdienst binnen zijn.