Melden apart toepassen VCR: uiterste datum nadert

5 februari 2024 | Door redactie

Een eigenrisicodrager met een private uitvoerder die namens hem uitkeringen voor de Ziektewet (ZW) of de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) aan (ex-)werknemers betaalt, mag voor een werknemer het systeem van voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR) apart toepassen. Als werkgevers hiervan gebruik willen maken, moeten ze dit voor het einde van februari melden.

Als een werkgever eigenrisicodrager (ERD) voor de WGA of ZW is, kan hij voor uitbetaling van uitkeringen aan werknemers gebruikmaken van een private uitvoerder. Vóór 2022 hadden de werkgever en die private uitvoerder elkaar nodig om voortschrijdende cumulatief rekenen (VCR) toe te passen over het loon en de uitkering samen. Sinds 1 januari 2022 kan de werkgever er echter voor kiezen dat de private uitvoerder geen rekening meer hoeft te houden met het loon dat de werkgever betaalt, en andersom. De private uitvoerder past VCR dan dus apart toe op de uitkeringen, en de werkgever past VCR toe op het betaalde loon. Deze werkwijze kan wel duurder uitpakken voor de werkgever. 

Melding moet uiterlijk 28 februari binnen zijn

De werkgever moet de keuze doorgeven aan de Belastingdienst, maar wanneer hangt af van de situatie. Als hij per 1 januari 2024 eigenrisicodrager is, moet de melding van het apart toepassen van VCR uiterlijk 28 februari 2024 bij de fiscus binnen zijn. Wordt hij per 1 juli 2024 ERD, dan moet de melding uiterlijk 31 augustus 2024 binnen zijn.
Bij een startende werkgever die direct ERD is, moet de melding bij de fiscus binnen zijn op de uiterste aangiftedatum van zijn eerste aangifte loonheffingen. De werkgever hoeft de melding alleen niet te doen als hij in 2023 al heeft doorgegeven VCR apart toe te passen en de onderneming is in 2024 nog steeds ERD met dezelfde private uitvoerder. 

Overstappen naar een andere private uitvoerder

Als een werkgever overstapt naar een andere private uitvoerder, die VCR ook apart gaat toepassen, moet hij de melding doen op het moment van wisseling van uitvoerder. En als hij geen private uitvoerder meer gebruikt of VCR niet langer apart toepast, moet hij dat aan de Belastingdienst doorgeven op het moment dat die verandering plaatsvindt. De keuze om niet langer apart VCR toe te passen geldt voor een heel kalenderjaar.

Keuze per e-mail doorgeven aan de Belastingdienst

De werkgever geeft de keuze om apart VCR toe te passen – of dat juist niet langer te doen – door, door een e-mail te sturen naar meldingVCR@belastingdienst.nl. Daarin moeten in ieder geval de volgende gegevens staan:

  • zijn loonheffingennummer;
  • of hij eigenrisicodrager is voor de ZW, voor de WGA of voor beide;
  • dat hij de uitkering of uitkeringen via een private uitvoerder laat uitbetalen;
  • dat hij ervoor kiest om de private uitvoerder het VCR-systeem apart te laten toepassen.