WGA-verzekering UWV duurt minimaal drie jaar

24 september 2015 | Door redactie

Om te voorkomen dat werkgevers voor financieel voordeel per 2016 één jaar overstappen naar de publieke WGA-verzekering van UWV, heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bepaald dat overstappers minimaal drie jaar aan de verzekering van UWV zullen vastzitten.

Uw organisatie kan komend jaar dus niet voor één jaar overstappen naar de publieke WGA-verzekering van UWV. Pas als u drie jaar bij UWV verzekerd bent geweest, krijgt uw organisatie weer toestemming om eigenrisicodrager te worden voor het WGA-risico. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat werkgevers in 2016 niet puur voor het financiële voordeel voor één jaar terugkeren naar UWV. Dat zou aantrekkelijk zijn, omdat de zogenoemde staartlasten per 2017 bij UWV achterblijven zodra een werkgever eigenrisicodrager voor de WGA wordt.

Vanaf 2017 samenvoeging van WGA-flex en WGA-vast

Door de minimale periode voor terugkeer naar UWV op drie jaar te stellen, betalen werkgevers toch eerlijk voor de lasten die zij in het eerste jaar bij UWV opbouwen. Ook voor werkgevers die al eerder zijn teruggekeerd naar UWV, is deze regel van kracht: betaalt uw organisatie al sinds 1 januari 2015 weer de WGA-vast-premie van UWV, dan kunt u daar pas per 1 januari 2018 weer van af. Tot 2017 ligt het WGA-risico voor flexkrachten standaard bij UWV. Op 1 januari 2017 worden de WGA-flex en WGA-vast samengevoegd. Vanaf die datum kan uw organisatie alleen nog eigenrisicodrager worden voor het volledige WGA-risico.

Overstap is mogelijk tot en met 1 oktober 2015

Wilt u per 2016 overstappen van het eigenrisicodragerschap voor de WGA naar de publieke WGA-verzekering van UWV of andersom, dan moet uw aanvraag vóór 2 oktober 2015 bij de Belastingdienst binnen zijn.