Hoe moeten we bij de Belastingdienst en UWV melden dat onze verzuimbegeleiding voor de Ziektewet gestopt is?
Als uw organisatie eigenrisicodrager is voor de Ziektewet (ZW), bent u verplicht om u voor ziekmeldingen te laten bijstaan door een arbodienst of bedrijfsarts. Sinds 1 januari 2018 moet u het aan UWV en aan de Belastingdienst laten weten als die verzuimbegeleiding eindigt. U mag dan namelijk geen eigenrisicodrager meer zijn en uw organisatie gaat onder de publieke verzekering van UWV vallen. U hoeft het niet te melden als uw organisatie wisselt van arbodienst of bedrijfsarts.
U moet het einde van de verzuimbegeleiding op papier bij de Belastingdienst melden en per e-mail bij UWV. De juiste adressen voor deze twee meldingen zijn:
U moet de brief en de e-mail versturen zodra u weet dat de verzuimbegeleiding eindigt. Als de berichten binnen zijn bij UWV en de Belastingdienst, krijgt uw organisatie een nieuwe beschikking voor de gedifferentieerde premie voor de Werkhervattingskas (Whk). U moet vanaf dat moment het ZW-deel van deze premie dus ook weer gaan betalen. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat u uw private verzekeraar niet langer hoeft te betalen.
Als uw organisatie het einde van de begeleiding niet doorgeeft, kunt u een boete krijgen van UWV. Bovendien moet u de te weinig betaalde gedifferentieerde premie voor de Whk alsnog betalen. Het is daarom verstandig om zo snel mogelijk het einde van de verzuimbegeleiding door te geven. Overigens kunt u alleen zelf de melding doorgeven. Als uw organisatie dit door iemand anders – zoals een administratiekantoor – laat doen, doen UWV en de Belastingdienst niets met de melding. Uw organisatie blijft dan ten onrechte eigenrisicodrager.