Reorganisatie Tata Steel gaat door, ondanks oproep EOR

De directie van Tata Steel zet de plannen voor een grootschalige reorganisatie bij Tata Steel Europe door. De staalgigant geeft geen gehoor aan het verzoek van de Europese ondernemingsraad om de plannen vanwege de coronacrisis uit te stellen.

30 maart 2020 | Door redactie

De Europese ondernemingsraad (EOR) had de directie verzocht om de reorganisatieplannen uit te stellen vanwege de coronacrisis. De werknemers van de staalgigant hebben het door de coronacrisis immers al zwaar genoeg. Afgelopen donderdag liet Henrik Adam, CEO van Tata Steel Europe, de EOR weten dat de directie hier geen gehoor aan geeft. Ondanks de coronacrisis stelt Tata Steel Europe de bezuinigingsmaatregelen niet uit. Dit betekent dat er in Nederland zo’n duizend banen gaan verdwijnen. De EOR is erg teleurgesteld dat de directie geen pas op de plaats maakt. De raad vindt het onacceptabel dat de directie de reorganisatieplannen gewoon doorzet. De EOR kondigde aan dat de raad samen met de vakbonden actie gaat ondernemen tegen dit besluit.

Coronacrisis zet Tata Steel Europe verder onder druk

De cijfers van Tata Steel Europe staan al geruime tijd onder druk vanwege de verslechterde staalmarkt, met een dreigend massaontslag tot gevolg. Door de coronacrisis is de situatie verder verslechterd. Diverse autofabrikanten – een belangrijke afzetmarkt van Tata Steel Europe – hebben vanwege de coronacrisis de productie gestaakt. Als gevolg hiervan is nu ook in IJmuiden de productie afgeschaald. Ook bij de Tata Steel-fabriek zelf zijn de gevolgen merkbaar. De bezetting in de fabriek is minimaal en veel kantoormedewerkers werken thuis. Bovendien is het ziekteverzuim vanwege het coronavirus momenteel erg hoog. De werknemers staan hierdoor al erg onder druk.

EOR verzet zich tegen plan van directie Tata Steel Europe

De EOR voert al geruime tijd overleg met de directie van Tata Steel over de Europese reorganisatieplannen. Onlangs werd bekend dat in Europa geen 3.000, maar 1.250 banen zullen verdwijnen, waarvan zo’n 975 in IJmuiden. De EOR miste een goede onderbouwing bij dit plan.

Update 6 april 2020:

Tata Steel heeft de uitvoering van de reorganisatieplannen inmiddels uitgesteld tot na 1 juli 2020. De coronacrisis is volgens de staalgigant de reden van het uitstel. Daarnaast kiest Tata Steel vanwege de verspreiding van het coronavirus voor een flexibele aanpak van de reorganisatieplannen. De uitvoering kan hierdoor per land verschillen.