Fiscus nuanceert regels WKR voor bedrijfsuitje

26 maart 2015 | Door redactie

De Belastingdienst heeft op zijn website zijn standpunt over de fiscale behandeling van bedrijfsuitjes en -feestjes in de werkkostenregeling genuanceerd. Voor de beoordeling van een externe activiteit is het programma doorslaggevend.

Zoals u al in het bericht ‘Fiscale behandeling personeelsuitje onder WKR’ kon lezen gaf de fiscus begin februari in een webinar over de werkkostenregeling aan dat bij een personeelsfeest dat in het kader van de dienstbetrekking plaatsvindt, de gerichte vrijstelling voor reis- en tijdelijke verblijfskosten van kracht is. U zou voor een personeelsfeestje of -uitje daarom minder kosten ten laste van de vrije ruimte hoeven te brengen om het onbelast te laten zijn voor de werknemer.

Fiscale behandeling afhankelijk van programma bedrijfsuitje

De Belastingdienst heeft dit inmiddels genuanceerd. In de vragen en antwoorden over het webinar – waarover u al meer las in het bericht ‘Vragen en antwoorden over de WKR nu online’ – staat nu dat de fiscus voor het beoordelen van de externe activiteit kijkt naar de invulling van het programma. Bij een studiedag is het bijvoorbeeld duidelijk dat het gaat om een zakelijke aangelegenheid. Voor deze kosten geldt dan een gerichte vrijstelling. Eventuele kosten voor de lunch en reiskosten horen bij die dag en kunt u daarom onbelast aan de werknemer verstrekken.

Aparte regels als activiteit een consumptief karakter heeft

Geeft u aan het einde van de dag een feest, dan is dat echter een aparte activiteit met vooral een consumptief karakter. Het zakelijke karakter ontbreekt hierbij, waardoor u de kosten tot het loon van de werknemer moet rekenen. Tot deze kosten horen bijvoorbeeld ook de kosten voor het lopend buffet en de consumpties. U kunt er ook voor kiezen om deze kosten als eindheffingsloon aan te merken en ten laste van de vrije ruimte te brengen.