Wat zijn de regels voor het gebruik van bestek?

26 juli 2019

Ik ben keurig opgevoed, maar tijdens een zakenlunch of -diner raak ik toch echt de kluts kwijt met al dat bestek op tafel. Kunt u mij wat manieren leren?

De meeste mensen zullen zich aan tafel niet als een losgeslagen baviaan gedragen. Maar dat is nog heel wat anders dan alle etiquetteregels voor netjes dineren kennen! Alleen al voor de positie en het gebruik van bestek bestaan tientallen voorschriften, en deze zijn vaak niet met de paplepel ingegoten:

  • Bestek ligt op de plek waar u het ter hand neemt. Vorken liggen dus links van uw bord, messen en lepels rechts. Uitzondering zijn de oester- en visvork, deze liggen rechts naast uw soeplepel.
  • Ook de positie van het bestek voor het nagerecht wijkt af. Deze bevindt zich boven het bord, en dan gekruist. Het kan ook pas neergelegd worden wanneer het nagerecht zich aandient.
  • Als er meerdere vorken en messen zijn neergelegd, werkt u per gang altijd van het buitenste bestek naar binnen. Voor het voorgerecht is meestal een ‘mes en vork’-paar neergelegd dat wat kleiner is dan het overige bestek.
  • Messen gebruikt u om etenswaren te snijden en vervolgens op de vork te schuiven.
  • Het is niet de bedoeling om bestek van hand te wisselen tijdens het diner.
  • Nooit wijzen met mes en vork.
  • Leg uw bestek als u praat in een kruis op uw bord.
  • Als u bent uitgegeten, legt u uw vork en mes in een ‘twintig-voor-vier’-stand. Maar laat ze niet overlappen, anders geeft u aan dat u ontevreden bent!